Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar Thomas och hans bild som tillsammans utgör ordonnansen.

2019-03-11

Den ovärderliga ordonnansen


Inlägget har följande kategorier:

Kriminalvårdens vardag är fylld med olika uppdrag. Stora som små, mer eller mindre brådskande. Då kan det vara bra att kunna få lite extra hjälp.

I Göteborg finns en lokal ordonnans, som är i tjänst dagtid måndag till fredag. Ordonnansen fungerar som en slags budbil för interna ärenden för våra verksamheter. Thomas Johansson började arbeta i Kriminalvården, på häktet i Göteborg 2007, och sedan tre år ansvarar han för ordonnansen. Den dagliga basrundan startar på häktet i Göteborg och därefter kör han till anstalten Sagsjön följt av Högsbo, utbildningsenheten, regionkontoret och avslutar med ett besök på anstalten Skogome. Utöver den stående körrutten så tillkommer det alltid en rad olika andra uppdrag som att hämta och lämna prover för analys på något av sjukhusen i Göteborg, lösa ut postpaket eller rekommenderade brev till intagna, bankärenden, hämta akutmediciner vid något apotek, växla pengar till svensk eller utländsk valuta, köpa adventsljusstakar på Clas Ohlson till jul och leverera semlor till personal på en fettisdag. Listan kan göras lång. Dessutom så ser Thomas till att ett antal tjänstefordon på häktet regelbundet servas, tvättas och besiktigas.

Till de vardagliga ärendena så tillkommer alltid speciella och udda uppdrag, som inte alltid är helt enkla att lösa. Thomas berättar om ett tillfälle, när häktet behövde ett mycket litet och låsbart kylskåp, för förvaring av drogtester innan de skickas vidare för analys. Det var inte helt enkelt att hitta ett tillräckligt litet och som dessutom gick att låsa. Men efter mycket letande på nätet så visade det sig att en partygrossist faktiskt hade en modell i sitt sortiment som passade. En otippad och ny leverantör för Kriminalvården.

Det bästa med arbetet tycker Thomas är att få mycket frihet under ansvar, variationen av de olika arbetsuppgifterna och att få vara med och lösa olika och inte helt sällan ganska knepiga uppdrag. Dessutom träffar han varje dag många olika kollegor, som alltid bemöter honom lika positivt. Ibland hinner han med en kopp kaffe med oss innan han åker vidare. Thomas berättar om ett långväga uppdrag när han körde till Stockholm för att lämna pengar till en intagen, som skulle friges och återvända till sitt hemland redan dagen efter att uppdraget tilldelades honom. Eftersom den intagne hade pengar i utländsk valuta gick det inte att överföra pengarna elektroniskt utan Thomas fick helt enkelt tanka bilen och köra hela vägen upp till det häkte, som den intagne befann sig på. Något mer uppdrag den dagen hanns inte med av förklarliga skäl…

För ett år sedan fick Thomas ett uppdrag av anstalten Sagsjön att köra till ett sjukhus i Trollhättan för att lämna pengar och personliga tillhörigheter till en intagen kvinna, som var inskriven på sjukhuset. Kvinnan var mycket sjuk i cancer och skulle friges ett par dagar senare. Thomas minns uppdraget väl och framför allt mötet med kvinnan som blev både känslosamt och berörande. Vi träffar så många olika människor i vårt arbete och vet inte alltid vilka möten vi ställs inför. Då gäller det att både kunna vara professionell och samtidigt kunna följa de omständigheter som råder kring våra uppdrag.

 

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön