Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på Anette som står i köket och skivar upp bröd.

2019-03-26

Full fart i köket


Inlägget har följande kategorier:

Månkulturella rätter varvas med svensk husmanskost i storköket på Sagsjön. Att intagna får dela med sig av sina traditioner och recept är lärorikt, uppskattat och ger möjlighet till en varierad meny.

Anette Andersson (på bilden ovan) ansvarar för kök och matlagning på Sagsjön. Tillsammans med tre intagna lagas det dagligen cirka 40 portioner mat. Det är mycket att planera, organisera och ta hänsyn till i ett storkök på en anstalt. Det finns alltid en handfull intagna som behöver specialkost på grund av matallergi eller andra skäl. Arbetsdagen börjar med att Anette och arbetsplacerade intagna i köket går igenom vad som ska göras, vilken mat som ska lagas och vem som ansvarar för vad. Det är viktigt att alla får lära sig och träna på alla moment i köket från sallad och bakning till hur ugnen eller det stora stekbordet fungerar. Säkerhet och hygien är viktigt samtidigt som allt ska vara klart till lunchen halv ett. Och efteråt ska allt plockas undan, diskas och städas noggrant.

- Det bästa med att arbeta i köket är pulsen och tempot, det är alltid mycket att göra. Vi lär oss mycket och så är Anette en väldigt bra lärare, berättar en av kvinnorna, som arbetar i köket.

En annan kvinna berättar att hon siktar på att utbilda sig inom kök mot slutet av sin verkställighet och därför blir arbetet i köket en slags förberedande praktikperiod för henne. Det svenska köket är nytt för henne och det är mycket att lära sig. Idag ansvarar hon för att laga vårrullar efter ett eget recept från hemlandet.

 

Kök_1.jpg

 

Att lära sig innebär också att det ibland inte alltid går som man tänkt sig och att lära sig av det. Som häromdagen, när det skulle bakas prinsesstårta. Någon föreslog att använda tvättstugans mangel, för att få marsipanen riktigt tunn. Det lät som en strålande idé men som visade sig fungera sämre i praktiken. Men det är ju också just så man lär sig, av misstagen. Anette berättar att hon gärna låter kvinnorna experimentera för att själva lära sig. Hon vill att de ska lära sig så mycket som möjligt i köket och utmanar dem gärna genom att t.ex. skilja på olika smaker genom att prova på olika råvaror med förbundna ögon. Lättare sagt än gjort.

Det är tydligt hur stolta de är över sitt arbete i köket, möjligheten att få arbeta där och vill gärna berätta och dela med sig av sitt arbete och nya kunskaper. Maten är, som jag skrivit om tidigare, viktigt och betydelsefull när man sitter i anstalt. Även om budgeten är begränsad så går det med fantasi och kreativitet går det att åstadkomma mycket och lite till. Det är just det som utmärker Sagsjöns kök och goda mat.

 

Kök_2.jpg

 

/Ia Johansson, klienthandläggare, anstalten Sagsjön