Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på Therese Skoog.

2019-11-28

Jag är en krimsticscoach


Inlägget har följande kategorier:

Att vara krimsticscoach innebär bland annat att jag handleder och stöttar mina kollegor i samtalsmetodik. Uppdraget är väldigt kreativt men det roligaste av allt är att få ta del av kollegornas utveckling!

Från och med nu och ett par månader framåt tänkte jag låta er hänga med mig i min vardag inom frivården i Vänersborg. Jag jobbar som frivårdsinspektör med funktionsuppdrag som krimsticscoach. I huvudsak går mitt jobb ut på att träffa vuxna personer som blivit dömda till skyddstillsyn eller som står under övervakning efter att de villkorligt frigivits från anstalt. En vanlig dag kan innebära ett antal klientmöten, telefonsamtal, samverkan med andra aktörer och en hel del dokumentation. Varje möte ska dokumenteras och alla klienter har en individuellt anpassad verkställighetsplan med insatser som behöver följas upp.

Jag hjälper mina kollegor

Jag är även utbildad krimsticscoach och handleder alltså mina kollegor i samtalsmetodik. Alla krimsticsutbildade frivårdsinspektörer som har klientsamtal ska spela in två samtal varje år för individuell återkoppling. Som krimsticscoach lyssnar jag på samtalen och ger kollegorna feedback genom att tipsa och berätta vad jag tycker dom gör bra. Det brukar vara riktigt roliga samtal att hålla då fokus främst handlar om att uppmärksamma positiva egenskaper och kvalitéer.

Som krimsticscoach håller jag även i månadsmöten som är till för mina kollegor som jobbar med klientsamtal. Jag skulle beskriva dessa som kreativa forum där vi frivårdsinspektörer får träna på olika övningar, utbyta erfarenheter och utveckla våra samtalsfärdigheter. Varje månadsmöte handlar om ett specifikt tema, exempelvis problemlösning, och vi övar tillsammans genom både rollspel och diskussionsövningar mm. 

Vad är du nyfiken på?

Jag tar väldigt gärna emot tips på sådant ni vill läsa eller se mer av, så kommentera detta inlägg med era önskemål så får vi se vad jag kan trolla fram!


Hälsningar / Therese Skoog, frivårdsinspektör på Frivården i Vänersborg