Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på Kriminalvårdens logotyp på mörkblå bakgrund.

2019-11-14

"Jag har min egen guldnyckel nu"


Inlägget har följande kategorier:

När man får det där samtalet från någon från förr som vill ringa och berätta hur det går... det är då man ler från öra till öra.

Idag fick jag ett samtal från en tidigare klient. (Ni kan ha läst om honom i tidigare inlägg jag skrivit.) Han ville berätta hur han har det och hur han mår. Han har idag ett heltidsjobb på den reguljära arbetsmarknaden och har precis som de flesta av oss svårt att hitta tid att kanske ringa det där samtalet som inte är nödvändigt för att få vardagen att rulla på, men som man gärna vill göra för att kolla av läget och även berätta hur man själv har det. Han hittade den tiden idag eftersom han känt sig krasslig de senaste dagarna och valde att stanna hemma från jobbet och kurera sig. Det mesta i livet går bra för honom, eller snarare allt i livet går bra för honom. Han lever vad vi skulle kunna säga ett alldeles vanligt liv med heltidsjobb och umgänge med vänner.

Vi pratade lite kring hur hans process genom åren med kriminalvården varit och hur tacksam han är över den hjälp han fått. "Jag var en av de som fick guldnyckeln" sa han eftertänksamt. Och Kriminalvårdens vapen är ju uppdelad med en silvernyckel och en guldnyckel som är tänkt ska symbolisera just detta. Många, eller de flesta av våra klienter lyckas ju rätt bra när de verkställt sin påföljd, men det är för vissa en längre väg att gå än för andra. En av de saker som den här herren uppskattar mest av allt i livet just nu är att betala sin hyra. Det är en sådan känsla av tillfredställelse att det nog är svårt för många oss andra att förstå djupet av den känslan. För den symboliserar så oerhört mycket... Han har ju faktiskt idag sin egen guldnyckel till sitt hem. Sitt alldeles egna hem... Och han uppskattar verkligen det vardagliga, men ganska självklara i livet. Det ger mig lite perspektiv på min tillvaro, att njuta av det jag har.

Karin Beijergård Månsson

KrimsticsCoach och Frivårdsinspektör, Frivården Helsingborg

I Kriminalvårdens vapen ingår två nycklar. De är tänkta som en tidslinje där silvernyckeln låser in det tidigare livet och där guldnyckeln öppnar för det nya. Nycklarnas tre taggar kan ses som symboler för våra tre verksamhetsgrenar, som måste samverka för att vi ska nå verksamhetsmålen, ”Bättre ut”.