Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Foto från ett snöigt men soligt Luleå där hundarna Veja och Joy poserar tillsammans med matte Anna och husse Henrik.

2019-11-21

Veja och Joy bemöter intagna utan fördomar


Inlägget har följande kategorier:

Att få uppleva hur glad och tacksam en klient är som har suttit häktad länge över att få träffa en hund under en kort stund är rörande. Snart ska vi börja utbilda våra hundar Veja och Joy till att bli besöks- och terapihundar på Häktet/Anstalten i Luleå.

Anna och Henrik heter vi och jobbar som klienthandläggare respektive säkerhetshandläggare på häktet och anstalten i Luleå. Vi ska precis börja en utbildning där vi tillsammans med våra hundar tränar för att bli besöks- och terapihundteam. Målet med utbildningen är att få ännu ett verktyg i arbetet med isoleringsbrytande åtgärder på häktet samt att ungdomarna på anstalten ska kunna få en positiv förstärkning genom att träffa en hund.

Luleå har tidigare haft en besökshund och därför vet man att klienterna uppskattar ett hundmöte väldigt mycket. Kriminalvårdschef Janne Wallin vill satsa på att utveckla verksamheten med hjälp av det som kallas ”djurassisterade interventioner”. Alltså med hjälp av djur kunna skapa en positiv och hälsosam miljö för klienter och personal. I år har det under sommaren varit får och höns på anstalten och häktet, till stor glädje för alla, och nu blir det alltså två hundar också. Djur skapar en unik miljö och bemöter alla utan fördomar.

Veja och Joy övar i observationscell med figurant.

Utbildningen av hundarna sträcker sig över drygt 1 år och under den tiden ingår bland annat miljöträning på enheterna, det betyder att Veja och Joy redan nu får följa med till anstalten och häktet för att öva så de känner sig hemmastadda i lokalerna inför inprovningen till kursen. Det är nämligen en mycket stor påfrestning med alla nya ljud, människor, hala golv, trappor, dofter etc.

Hundarna är rejält trötta efter en dag med husse/matte på jobbet. En besöks- och terapihund ska bland annat kunna ligga still i längre perioder i knäet eller bredvid en klient, tåla att bli kramad och tolerera att bli klappad av en främling. Att vi får utbilda två hundar samtidigt är också en stor fördel för då har man hela tiden stöd av varandra.

 

Veja är en 7 månaders flatcoated retriever (aldrig för gammal för att bäras) och Joy är en 9 månaders labrador retriever.

Fakta om Veja:

  • När köttbullarna åker fram förstår jag att det är något kul på gång där matte vill att jag ska vara extra skärpt, för jag gör typ allt för en bit go köttbulle.  
  • Tycker det är fantastiskt roligt att springa efter bollen med ett snöre i, och sen slänga den fram och tillbaka, brukar slå mig i huvudet med den av glädjefnatt.
  • När jag tycker det är dags att gå och sova på kvällarna, brukar jag sätta mig framför matte och kör stirr-tävling.
  • Med en nyfiken hund som mig (typiskt för rasen) i familjen är det svårt för matte att knyta skor/plocka upp saker från golvet utan att jag har en nos i ansiktet på henne, oftast hinner jag med en puss eller två också.

Fakta om Joy:

  • Missar a-l-d-r-i-g mattiden – lämnar inga smulor efter mig.
  • Funderar troligen på att bli trädgårdsdesigner som vuxen – redan nu bra på att gräva i gräsmattan och gräva upp blommorna…!
  • Lever labbelivet – lugn, lyhörd, lekfull.
  • Gillar att busa med kompisarna labradoren Easy och tollaren Nova hemma och naturligtvis Veja på jobbet.
  • Tycker hundbäddar känns skönare om de är lite sönderbitna.

I nästa inlägg tänkte vi berätta om hur det gick med inprovningen. Vi hörs!

/Anna Brännvall och Henrik Hvid, Häktet/Anstalten i Luleå