Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar en liten pojke som sträcker upp sitt finger mot Kriminalvårdens blåa gosedjur Filuren.

2019-10-15

Är dom andra tjuvarna snälla mot mamma/pappa?


Inlägget har följande kategorier:

Plötslig avbryter den lilla pojken sin lek för att springa fram till en byrå där gosedjuret låg. Han ställer sig på tå för att nå upp...når precis... stryker på Filuren, vänder sig mot sin mamma och mig och säger: ”Pappa”.

Barn som ofrivilligt hamnar i situationen att någon nära blir frihetsberövad blir kvar med många funderingar och känslor. Var är mamma/pappa? Får mamma/pappa mat? Finns det en säng att sova i? Finns det tv ? Är dom andra tjuvarna snälla mot mamma/pappa? Det är dom vanligaste frågorna som kommer. När man som barn fått svar på dessa frågor infinner sig oftast ett lugn och man har lättare att acceptera situationen.

Veronica Blomberg heter jag och jobbar i barnrättsorganisationen Bufff - Barn och ungdomar med förälder/familjemedlem i fängelse. Vi arbetar för att barnen ska ha rätt till egen information när en förälder eller annan familjemedlem är frihetsberövad. Bufff besöker alla anstalter och häkten i Sverige och träffar därför väldigt många föräldrar och andra familjemedlemmar. Vårt fokus är att motivera den intagna att berätta för sina barn var dom är och varför. Vi stöttar föräldrar på insidan men även på utsidan om hur man på bästa sätt kan samtala med sitt barn om situationen. Och vi har ett nära samarbete med Kriminalvårdens barnombud och stöttar även dom kring barnrättsperspektivet.

På dom flesta av Kriminalvårdens enheter finns det speciella besöksrum som är tänkta för barn som kommer på besök. Där det finns möjlighet att tex rita, pyssla eller läsa en bok. Kriminalvården har BRA information på nätet som heter ”Insidan” det är något vi på Bufff brukar berätta för barn och vuxna som kontaktar oss och har funderingar på hur det ser ut dit dom ska, eller att man vill veta hur det ser ut där min förälder eller familjemedlem är.

Kriminalvårdens sajt för barn med familjemedlem i häkte, anstalt eller frivård.

På ”Insidan” dyker det upp ett mjukdjur som heter Filuren. Det är ett blått, mjukt och snällt gosedjur. Filuren finns hos oss på Bufff också och det är något många uppskattar när dom gör besök. Många barn och unga som vill träffa sin förälder eller familjemedlem och har varit på besök på häkte eller anstalt kommer att träffa Filuren i olika former och på vissa platser kan man få med sig ett klistermärke eller en nyckelring som föreställer Filuren.

En historia som jag kommer bära med mig handlar om just Filuren och vilken viktig roll han kom att ha för en 2 åring. Den lilla pojken besökte Bufff för första gången med sina syskon och mamma. Den otroligt charmiga lilla pojken hade inte ett utvecklat språk, mer än att han tydligt kunde säga ”mamma” och ”pappa”. Plötslig avbryter den lilla pojken sin lek för att springa fram till en byrå där gosedjuret låg. Han ställer sig på tå för att nå upp...når precis... stryker på Filuren, vänder sig mot sin mamma och mig och säger: ”Pappa”.

Mamman är först oförstående och tittar på mig och frågar – är det något speciellt med det där mjukdjuret? Jag berättar att det är Filuren och att det är Kriminalvårdens figur som finns till för att göra det mindre läskigt och skrämmande när barn ska besöka en familjemedlem på häkten och anstalter. Mamman blir väldigt rörd eftersom den lilla pojken har varit med vid flera anstaltsbesök men sovit stora delar dom och även under resorna dit. Nu minns mamman att hon sett Filuren i besöksrummen och hon påminns om hur mycket saker barn förstår och registrerar som inte vuxna gör. För oss på Bufff var det en fin situation att den lilla pojken kunde känna igen Filuren och kommunicera via ett gosedjur på sitt lilla vis och ur en 2 årings perspektiv.

 

Veronica Blomberg, Bufff Norrbotten

PS. Barnet på fotot har inget med berättelsen att göra. DS.

Bufff barnrättsorganisation finns för dig som har mamma, pappa eller en annan familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. Vill du prata med någon? Ring 020-200 330.