Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en leendes Anna Terins på gymmet.

2019-10-25

Livet jag lever nu ger mycket tillbaka


Inlägget har följande kategorier:

Det är ändå fantastiskt att under en relativt kort tid anpassa sig till nya miljöer och förutsättningar i en helt annan del av världen än man är van vid. Den här insikten gör att ett utlandsuppdrag är så otroligt lärorikt på alla plan både för den personliga utvecklingen samt den yrkesmässiga.

Under de första två månaderna i Somalia har jag hunnit fundera mycket över livet, tillvaron och anpassning. Att leva i en miljö där rörelseutrymmet är mycket begränsat kräver ett stort mått av mental anpassning. Hotellet där jag bor administreras av FN och har ca 50 rum. Ungefär 25 personer bor permanent på årsbasis precis som jag och vi blir lite som en familj. De kommer från andra organisationer som UNSOM och UNICEF och övriga gäster är också internationella besökare. På området finns kontor, mötesrum, matsal, gym mm. Efter klockan 21.00 får vi inte vistas på området och huvudbyggnaden låses. Jag och min kollega lämnar ändå området för att åka till fängelset i stort sett varje dag men det är flera andra här som i princip aldrig lämnar hotellområdet vilket kan bli mycket påfrestande.

På något sätt anpassar man sig ändå till detta och gläds åt små saker som när till exempel personalen ordnade med ett improviserat disco en kväll, grillkvällar eller arrangerar filmvisning med popcorn på taket en ljum kväll. Att ägna 1,5 timme på gymmet varje dag har jag tidigare aldrig haft tålamod till men nu ser jag fram emot det, det är bra. Lycka kan också vara att lyckas koppla upp sig mot svensk TV och diverse streamingtjänster, morgontidningen på paddan med en kopp pulverkaffe, böcker och inte minst blir sociala medier väldigt betydelsefulla. Det ger också mycket tid över till reflektion över livet och sig själv när man har distans till vardagen där hemma.

Grillkväll som består av nötkött, getkött, kyckling och ibland tonfisk samt tillbehör till detta. Jag ser fram emot utlovad hummer från kusten vid något tillfälle.

Mitt skrivbord med alla tillbehör.

Det här livet jag lever nu, i en FN mission, ger mycket tillbaka. Som till exempel att uppskatta små saker. Att lära känna människor med helt andra erfarenheter från andra delar av världen. Arbetet på fängelset är också mycket stimulerande - att arbeta i team med medarbetare från Somalia, sätta sig in i de intagnas historia och situation och inse att på många sätt är vi alla väldigt lika men också olika, det är fascinerande. Mina närmaste vänner i den här miljön är personer från andra delar av världen med många spännande vinklar på saker som vi ibland ser som självklarheter, viket också får en att omvärdera och anta andra perspektiv på våra ”sanningar”.

Intagnas arbete på fängelset.

Inom kort åker jag hem på min första ledighet i drygt en vecka, det ska bli jättekul att träffa familj, kolleger och vänner igen. Men jag kommer på mig själv med att inför hemresan fundera mycket på vad jag ska ta med mig tillbaka till Garowe igen. Alltså måste jag ha anpassat mig bra så här långt. Jag vet också att jag kommer att se fram emot att få återvända efter ledigheten, för mitt liv pågår till stor del här, i Somalia, just nu.

Anna Terins, kriminalvårdsrådgivare på utlandsuppdrag i Garowe, Somalia.