Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bildkollage som visar fängelset i Garowe och Micke iförd hjälm från sin utbildning.

2019-09-30

Äntligen på väg. Somalia, Puntland, Garowe.


Inlägget har följande kategorier:

Känslan av förvirring är total. Helt ärligt, har ingen aning om vad detta innebär vare sig i praktiken eller i teorin, men som mycket annat här i livet så kommer det här också att lösa sig. Hoppas jag!

Efter månader av att samtidigt försöka ha fokus på de vardagliga sysslorna och samtidigt stå i ett virrvarr av blanketter från alla möjliga håll. Efter läkarbesök, vaccinationer, diverse möten och med en räcka av skräckblandade känslor inombords, allt ifrån oro, osäkerhet, förväntan, glädje och spänning styrdes så äntligen kosan mot Somalia (hur man nu kan längta till Somalia, hörde jag någon säga).

Uppdraget innebär ett års sekondering, via Kriminalvårdens internationella enhet, som mentor för UNODC (United Nation On Drugs and Crime), verksamhet i Garowe Prison, Somalia. 

Innan placeringen i Garowe var dock planen ett par dagar i Nairobi i Kenya för att besöka och bekanta sig med våra medarbetare/uppdragsgivare på huvudkontoret för UNODC.

Somalia från ovan.

24 aug.

Färden går till ett 35 grader varmt Mogadishu för att under fyra dagar genomföra UN:s Säkerhetsutbildning (SSAFE, Safe and Secure Approaches in Field Enviroments). Denna utbildning är ett måste för alla som ska arbeta för UN i postkonfliktområden.

29 aug.

Efter en vecka i kappsäck är vi så äntligen i ett stekhett Garowe. Upphämtning av vår chaufför Omar och ett första stopp för att hälsa på UNODC:s Garowe-Team, bli informerad av den lokala säkerheten och för att få våra radionamn. Sen vidare färd till vårt compound. Puh! Skönt att äntligen få komma på plats och att få landa.

Flygplatsen i Garowe.

Gröna Hesco barriers används som skydd kring vårt UN compund i Garowe. Det är ett militärt förstärkningsskydd och utgörs av stora armerade behållare fyllda med sand, jord eller grus.

Rummet jag bor i.

 

Här kommer jag nog att trivas. Varje fredag är det barbecue. Maten smakar dunder, kommer bli svårt att hålla vikten.

1 sep.

Första besöket på Garowe Prison och möte på det lokala kontoret med delar av teamet.

 

Mer i nästa inlägg!

/Micael Bohman, kriminalvårdsrådgivare på utlandsuppdrag i Garowe, Somalia.