Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en svart mugg med texten "Café" skrivet i olika storlekar.

2019-09-24

Klienten "Rolf" ger en lektion i filosofi


Inlägget har följande kategorier:

Jag stirrar upp mot en hög mur som toppas av taggtråd. Det är augusti 2016, klockan är halv åtta och jag väntar på att mina blivande kollegor skall möta upp mig. Tanken slår mig att det kanske inte var så smart att lämna en trygg tjänst på gymnasieskolan och söka sig till Kriminalvårdens vuxenutbildning.

I skrivande stund är jag inne på mitt fjärde år här och trots en viss tveksamhet i första början, så visade det sig att innehållet var något helt annat.  En sak är säker, lärcentrum är en lärorik och händelserik arbetsplats.

En stund jag minns speciellt är en kulen vintermorgon. Klockan är åtta och lärcentrum har precis slagit upp portarna. Vi prickar av närvaron och stämmer av vilka som är på plats. Efter en snabb avstämning av veckans schema ser vi att John - som i verkligheten förstås heter något annat - inte varit hos oss på några dagar. Därmed vänder vi oss till hans avdelningskamrater och undrar om de vet något.

Svaret låter inte vänta på sig. ”Eftersom kaffet inte är på kan vi dra slutsatsen att John inte är här. Och jag undrar om du som är lärare vet om den slutsatsen är induktiv eller deduktiv?” 

Till saken hör att det går åt en del kaffe på det här stället och som kanske historien avslöjar, somliga är mer förtjusta i drycken än andra.  I själva verket talar vi kanske om den största kaffetunnan av dem alla.

Hursomhelst, undertecknad själv har dålig koll på filosofiska termer, de tillhör inte mitt ämne. Därmed chansar jag på ett svar och naturligtvis är det fel. Då hörs ytterligare en röst från ett hörn.

Klienten Rolf - som även han heter något annat i verkligheten - studerar filosofi och har nyligen stött på nämnda begrepp. Han förklarar både tålmodigt och pedagogiskt hur en induktiv respektive deduktiv slutsats ställs. Vi får sedan pröva våra slutsatser och se vad vi kommer fram till.

Även om jag inte ordagrannt kan återge Rolfs lektion, så lär jag mig att deduktion innebär att vi utgår från en eller flera premisser som kan konstateras vara sanna och att vi utifrån dessa drar slutsatser som kan appliceras på andra skeenden. Det kan handla om att solen går upp varje morgon och då bör den rimligtvis göra det i fortsättningen också. Och, induktion är motsatsen till deduktion.

Ja, vad har man då lärt sig från denna filosofilektion? Jo - om kaffet inte är på i klienternas pentry på morgonen, då är John definitivt inte här. Tänk att fenomenet har ett namn och att man kan applicera en teori på detta och att det till råga på allt finns en term. Oavsett vad, ingen dag på jobbet är den andra lik. Det är kul att vara lärare!

Hanna Pohjola, Leg Gymnasielärare i engelska