Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar Maria Wetterstrand tillsammans med miljösamordnare Karin Herder utanför Kriminalvårdens utställningstrailer.

2019-09-19

Maria Wetterstrand gillar vårt miljötänk


Inlägget har följande kategorier:

Helt plötsligt kom Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, in i trailern och vi började prata Kriminalvård och miljö.

Jag måste erkänna att jag hann bli nervös i några minuter, vad skulle jag säga om miljö till en som arbetat med frågan på högsta politiska nivå i många år? Men nervositeten la sig fort. Även om hon kan miljö insåg jag snabbt att det är jag som kan Kriminalvård och miljö. Och det finns mycket roligt att berätta om vad vår myndighet gör på miljö- och hållbarhetsområdet, som imponerar på de flesta, även före detta miljöpolitiker.  

Fotot visar ett ett rum fyllt med växter som odlas genom akvaponik.

Kriminalvården tittar närmare på möjligheten att driva en akvaponikanläggning som sysselsättning för klienterna på någon av myndighetens anstalter.

Jag visade exempel på vad intagna på anstalter tillverkar när de arbetar i  myndighetens snickerier, verkstäder och industrier. Jag berättade om de återbrukade mössorna från Täby – gjorda av gamla kläder. Att många anstalter gör så gott de kan för att använda avfallet – se det som en resurs. Vilket kan sägas vara grunden i den cirkulära ekonomin.

Det visade sig att det var just cirkulär ekonomi som Maria skulle prata om i tältet mittemot en stund senare. Hon sa att flera av produkterna vi visade upp är goda exempel på hur vi behöver tänka i omställningen mot den cirkulära ekonomin.

En klient på anstalten Färingsö tyckte man använde för många plastpåsar. Nu syr man tygkassar av gamla lakan. Foto: Kriminalvården.

Avslutningsvis konstaterade Maria att det var oväntat men kul att se hur Kriminalvården arbetar med miljö och hållbarhet. 

Och jag konstaterar att det har varit givande att stå i Kriminalvårdens trailer. Jag och kollegorna från Kalmar har pratat Kriminalvård med studenter som är nyfikna på Kriminalvården som framtida arbetsgivare, pensionärer som är intresserade av hur livet i anstalt ser ut och alltså även före detta miljöpolitiker. Alla har de gemensamt att de inte visste så mycket om vår myndighet innan de gick in i trailern, men att de gick därifrån med en lite annan bild av vad vi gör och vilken roll vi spelar i samhället. På så sätt kan vår viktiga men ganska anonyma myndighet bli mer tillgänglig för allmänheten.

/Karin Herder, miljöledningsexpert Kriminalvården