Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2020-08-28

Att plugga på häktet


Inlägget har följande kategorier:

Många unga häktade har dåligt självförtroende gällande studier och kanske också dåliga erfarenheter av skolan så jag arbetar mycket med att motivera till studier och få dem att våga tro på att de kan. Motivation kan ju som bekant försvinna lika snabbt som den dykt upp så vi arbetar också med att orka hålla ut och att hantera bakslag i en redan jobbig miljö med isolering och tusen tankar som snurrar.

Efter ca 12 år som lärare på anstalt blev jag häkteslärare eftersom det fängelse jag arbetade på lades ner. Flytten till häkte kändes där och då inte jättekul. Jag funderade på hur en lärare skulle få till en meningsfull vardag där, både för sina studerande och för sig själv. Häktet har dock visat sig vara en alldeles utmärkt plats för studier för många av våra klienter. Ibland till och med bättre än utanför murarna.

På ett häkte sitter människor som är misstänka för brott, de sitter alltså i väntan på rättegång eller dom. Är man dömd till fängelse så sitter man på anstalt. Många har restriktioner i häktet vilket i praktiken innebär att de inte får ha kontakt med någon utomstående. De kan med andra ord vara ensamma i sin cell 23 timmar per dygn utan någon egentlig mänsklig interaktion (förutom när personalen tar dem till och från duschen eller öppnar dörren för att ge dem mat). Den övriga timmen har de rätt till promenad på en rastgård.

Jag och min kollega Björn Falkenström arbetar på häktet Helsingborgs ungdomsavdelning. Alla häktade mellan 15 och 21 träffar både mig och ungdomshandläggaren Björn. Han fungerar som en spindel i nätet för oss övriga som arbetar med ungdomarna och har koll på allt från rättegångsdagar och kontakter med åklagare till hur de unga klienterna mår för dagen. Han sköter också kontakten med externa aktörer som träffar våra ungdomar, så som BUFFF (arbetar med barn och ungdomar som har förälder eller anhörig som befinner sig i Kriminalvården) och Fryshuset. Jag ser till att de som går i skolan utanför häktet kan fortsätta studera för att inte komma efter med skolan under häktningstiden och att de som inte redan studerar erbjuds studier via vuxenutbildningen i Kriminalvården. Jag sitter oftast ensam med mina studerande vilket är en av framgångsfaktorerna då de har min fulla uppmärksamhet och jag kan lätt individanpassa. Vi ses några gånger i veckan och mellan våra möten brukar de studera ensamma i cellen.

Nu har jag arbetat i fyra år på häkte och kan konstatera att mina farhågor om häktet som arbetsplats inte besannades. Det går att få till en meningsfull dag både för häkteslärare och unga häktade. Många av våra unga inser under tiden i häktet hur viktiga studierna är och de uppskattar den andra chans som studierna kan innebära. Går de studerande sedan vidare till anstalt så fortsätter studierna utan avbrott där och även om de blir släppta på fri fot från häktet så har Björn, jag och all annan personal på ungdomsavdelningen varit viktiga för att bryta isoleringen och för att visa på nya möjligheter. De som valt att studera under sin häktningstid har förhoppningsvis fått med sig några nya perspektiv, några nya kunskaper och en större tro på sig själva.

Jag är väldigt stolt över det jobbet som jag och mina kollegor utför varje dag på häktet. I bloggen kommer jag dela med mig av händelser och tankar som sker i en alltför bortglömd del av Kriminalvården: häktet.

/Karin Nygren, lärare på häktet Helsingborg

Här kan du läsa mer om Karins jobb som lärare i häktet (nyhetsartikel från juli 2020)