Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På fotot står Jenny framför en av Sagsjöns gula byggnader.

2020-08-17

Sommartjänst på Sagsjön


Inlägget har följande kategorier:

Det berör mig att se barn i anstalt, gravida kvinnor, unga tjejer, mammor, mormödrar och döttrar som egentligen borde vara någon helt annanstans än i en anstalt. Samtidigt ser jag att de alla har det så bra dom kan här på Sagsjön.

Jag heter Jenny och har arbetat inom Kriminalvården i över 16 år som vårdare och klienthandläggare på anstalten Halmstad. Under sommaren har jag fått chansen att utbilda mig och prova på rollen som kriminalvårdsinspektör på Sagsjön. Kriminalvårdsinspektör är första linjens chef på ett verksamhetsställe och rekryteringen till utbildningen sker genom personlighetstester, referenstagning och intervju. Utbildningen innefattar flertalet seminarium, att gå bredvid en chef en vecka samt minst fyra veckors vikariat som kriminalvårdsinspektör.

Jag har under mina veckor på anstalten Sagsjön fått träffa många härliga klienter och anställda. Klienter som flitigt virkar grytlappar i olika färger, lagar fantastisk god mat, stickar strumpor och mössor till sina kommande barn. Personalen är otroligt mån om de intagnas välmående och uppmärksammar och hanterar känslor och händelser som uppstår på ett proffsigt och väldigt humanistiskt sätt.  Trots att det varit så varmt att man håller på att flyta ur sina tjänstekläder så kämpar personalen på med alla sina olika uppdrag för dagen med ett leende på läpparna!

Det blir så uppenbart hur viktiga alla våra roller och funktioner inom kriminalvården är. Kökspersonal, produktionspersonal, fastighetsskötare, sjuksköterskor, programledare, klienthandläggare, vakthavande befäl, administrativ personal med flera som bidrar till att vi kan bedriva den kriminalvård vi är så stolta över i Sverige. Det är fantastiskt om man som ledare kan vara med och påverka verksamheter att utvecklas för att tillsammans med all personal arbeta mot våra stora, gemensamma och viktiga mål!

Snart är det dags för mig att lämna den lilla, familjära och naturnära anstalten för att återgå till mitt arbete som klienthandläggare på anstalten Halmstad. Det har varit fantastiskt roligt och lärorikt att få prova på en ny yrkesroll. Möjligheten att få vara på en annan enhet, med en annan inriktning och målgrupp är verkligen utvecklande. Jag är van vid manliga klienter och en något större, sluten enhet. Det är ovant och olikt, men också på många sätt likt varandra. 

/Jenny Wilkensson, vik. kriminalvårdsinspektör, anstalten Sagsjön