Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar Ia Johansson och några kollegor klädda i lucialinne, tomtekläder respektive pepparkakskostym. De står uppställda utomhus på en grön gräsmatta.

2020-12-14

Lucia 2020 med visir


Inlägget har följande kategorier:

En rådande pandemi hindrar inte en lucia. Med visir på kronan tog hon med sig sina vänner och besökte anstalten Sagsjön.

Det är en årlig tradition på häkte, anstalt och frivård i Göteborg att lussa för våra intagna. Vanligtvis så brukar kollegorna från frivården besöka oss med vacker sång. I år fick vi improvisera. Med visir och i rymliga lokaler kom ett lokalt luciatåg bestående av mig och några kollgor och sjöng för våra intagna samtidigt som dagen ljusnade utanför.

Anstaltsköket hade bakat lussekatter och pepparkakor till en gemensam fika efteråt. Även om julkänslan kanske inte riktigt infunnit sig ännu så har den i alla fall så smått börjat ta plats på Sagsjön. För våra intagna blir det ett uppskattat avbrott i vardagen och samtidigt en möjlighet att ta del av en årlig tradition. Kanske var det länge sedan man gjorde det eller så har man aldrig gjort det? Oavsett så blir alla en del av stämningen, som finns med hela dagen.

Sagsjöns luciadikt i pandemitid:

I en tid av pandemi vår lucia kommer med ljus,

 som värmer i både fängelse och hus.

Inte kan vi påverka vad som händer och sker,

 eller vad vår framtid oss ger.

Många är dom saknade som inte är här,

 och allra mest dom som vi håller så kär.

Ännu en morgon utan någon snö på taken,

 men lucian och hennes vänner oss alla håller vaken.

Året har nu snart passerat och mycket har vi sett,

 tillsammans hoppas vi på ett varmt och fint tjugotjugoett.

 

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön (dagen till ära iförd pepparkakskostym)