Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar hunden Veja i förgrunden som tittar bort mot en grupp skidåkare.

2020-02-20

Veja miljötränar på skidtävling


Inlägget har följande kategorier:

Sen utbildningen till terapihund drog igång har jag märkt att matte är lite mer observant på vad jag pysslar med och hur jag agerar i olika miljöer. Tycker att vi oftare besöker platser vi aldrig varit på och att jag ska gå på konstiga underlag.

Läste min kompis Joys inlägg på hundbloggen och tänkte att hon borde få lite sällskap som hundbloggare. För mig som är väldigt nyfiken och vill lära mig saker är detta helt perfekt att få testa. Jag vill därför berätta om hur det är att miljöträna på häktet/anstalten i Luleå med matte och vad miljöträning överhuvudtaget innebär.

Vissa nya saker vi gör eller träffar på kan vara lite underliga men jag som är nyfiken av mig har svårt att motstå och måste undersöka. Det kan faktiskt vara något riktigt kul på gång! Till exempel den där gången när matte tog mig till en skidtävling. Wow, alltså! Förstår ni hur många roliga pinnar (stavar) det fanns att bära?! Det vimlade av dem överallt och jag hade svårt att fokusera på vilken jag skulle ta. Jag älskar att bära pinnar. Fattar inte varför alla människor höll dom ifrån mig när jag ville vara hjälpsam och bära pinnarna åt dem. Jag tycker jag kunde fått EN iallafall...

Matte har en uppgift i utbildningen som handlar om miljöträning. Det innebär att jag ska utmanas i olika typer av miljöer, att jag ska lära mig att slappna av i dem, vilket i längden leder till att jag får ökat självförtroende och blir en trygg och stabil hund. Det är mycket nytt på mattes arbetsplats som jag aldrig har upplevt tidigare. Flera olika grindar och dörrar jag ska ta mig igenom, dom var lite läskiga från början eftersom dom inte såg ut som vanliga dörrar. Dessutom kan dom tjuta ibland också. Det där läskiga gallret utanför entrén tyckte jag inte om, jag tog gärna ett snabbt språng förbi det i början. Det har även gått larm och matte har lämnat mig ensam för att hjälpa någon tror jag. Första gången det gick ett larm och hon kastade sig ur stolen och sprang så trodde jag det var en ny lek hon kommit på, jag var snabb på att springa efter men matte var snabbare. Oftast är hon tillbaka ganska snabbt och jag har lärt mig att det inte är någon fara när hon springer iväg.

 

Här får jag miljöträna i larmbågen.

 

 

Jag har förstått att det här med miljöträning är viktigt för utbildningen så jag brukar ”busa” med matte så hon får öva. Jag tänker liksom att jag ska hjälpa henne att utvecklas så ibland brukar jag låtsas vara skeptisk inför något bara för att jag ska få mig en belöning. Haha, matte verkar inte förstå att jag har fattat vad hon sysslar med, jag är ändå en ganska smart hund :). Eftersom hon är bra på att variera mina belöningar tror jag att jag fortsätter busa med henne ett tag till, hihi.

/Veja (och matte Anna Brännvall, klienthandläggare Häktet Luleå)