Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På foto ser man Anna Terins som står framför en grupp kameler.

2020-01-16

Inspirerande besök i Somaliland


Inlägget har följande kategorier:

Hargeisa är inte omgärdat av den extrema säkerheten som jag är van vid i Garowe. Förutom den jättespännande utbildningen med ambitiösa blivande chefer fick jag möjlighet att gå ut på restaurang, åka ut på stan, besöka en kamelmarknad och annat.

Första ledigheten hem

Den första ledigheten hem till Sverige. Komprimerad och inte särskilt många dagar hemma där mycket ska hinnas med. Hemresan började med FN-plan från Garowe i norra Somalia, mellanlanda i Mogadishu och Wajir i Kenya på gränsen till Somalia för att slutligen ankomma till Nairobi och flighten hem till Sverige. Planet började krångla i Mogadishu där den ena propellern hade lite svårt att komma igång efter stoppet men vi kunde ändå fortsätta mot Kenya. Däremot när vi skulle lyfta från Wajir slutade den andra propellern att fungera och vi fick bli kvar där över natten, mitt ute i ingenstans kändes det som. Då började stressen, avboka och omboka kvällens flight till Sverige, jag var redan incheckad.

Hotellet vi alla hamnade på hade dåligt Wi-Fi, massor av kryp överallt och mitt ute i ödebygden. Jag lyckades nå resebyrån och boka ny flight till dagen därpå, skönt. Nästa morgon blev vi upphämtade av ett annat FN-plan som tog oss till Nairobi. Jag kom i alla fall hem men en dag sent och tiden hemma krympte. Mycket att fixa med hemma, träffa familj, kolleger, komplettera utrustning mm. Nästa planerade hemresa är inte förrän i slutet av mars så det gäller att tänka till på vad som ska med tillbaka. En liten ljusslinga fick jag med som jag kan hänga upp i mitt fönster som påminnelse om att julen närmar sig.

Utbildar chefer i Somaliland

Under en dryg vecka i november/december fick jag förmånen att hjälpa en kollega Karin i Hargeisa i nordvästra delen av Somalia med utbildning av blivande chefer inom kriminalvården Somaliland. Det var verkligen ett roligt avbrott och dessutom se en del av vad Karin har åstadkommit under nästan två år i Hargeisa, imponerande och inspirerande. Jag tar med mig mycket idéer och tankar från hennes arbete tillbaka till Garowe.

Julen

Det är svårt att hitta julkänslan när man befinner sig i ett muslimskt land, det finns inte tomtar, granar, stjärnor eller andra julsymboler så långt ögat når. Mina vuxna barn gladdes åt att vi iår skulle tillbringa julen i Afrika på Kenyas ostkust söder om Mombasa vid varma och härliga indiska oceanen. Underbara dagar blev det där. Före nyår gick resan tillbaka till Somalia, den här gången med kommersiellt flyg från Nairobi via Addis Abeba. Min vanliga otur med flyg, flyget mellan Addis och Garowe i Somalia var inställt, oklart av vilken anledning. Så det blev till att tillbringa en extra dag och natt i Addis innan jag kom fram till Garowe.

Nyår

Många på vårt compound var iväg på ledigheter men vi var ca 10 personer som ägnade nyårsaftons kväll på taket och tittade på film under stjärnorna. Det var en tyst nyårsafton, inga fyrverkerier eller annat firande. I Somalia firar man inte nyår alls med anledning av att det inte är en religiös högtid. Vi såg Murder Mystery och en annan som jag inte orkade se slutet på :-) Den var iaf rätt kul.

/Anna Terins, kriminalvårdsrådgivare på utlandsuppdrag i Garowe, Somalia.

 

PS. Karin har också bloggat från fängelset i Hargeisa. "En morgon snubblade jag över en vårdare som låg och sov utanför vårt kontor på fängelset. Nästa morgon var han där igen. Jag frågade varför han sov där och det visade sig att han haft en otrohetsaffär med en kollegas fru och blivit påkommen. I Somaliland är otrohet en brottslig handling och istället för att placeras i polisens arrestlokal beslöts det att han skulle visats i fängelset under fängelsechefens förmyndarskap medan respektive familjer förhandlade om skadestånd." DS.