Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Kristina och Hanna poserar leende tillsammans på foto.

2020-06-01

Lärarkollegor mot nya mål


Inlägget har följande kategorier:

Kristina är härligt direkt i sitt bemötande av de studerande. Det gör inte saken sämre att hon även har en skönt klingande amerikansk accent som sjunger igenom. Med humor, envishet och värme gör hon sitt yttersta för att motivera de studerande.

På bilden poserar jag och kollegan Kristina Gaidry. Vi har blivit matchade. Varje år har Vuxenutbildningen inom Kriminalvården ett pedagogiskt utvecklingsprojekt. Förra året, det vill säga 2019, gick samtliga lärare en webbkurs om betyg och betygsättning som Skolverket anordnar. Nu har det blivit dags för steg två i den proceduren, nämligen att fördjupa kunskaperna ytterligare ett steg genom att diskutera och jämföra det hela i praktiken. Därmed besöker varje lärare inom verket en ämneskollega på en annan anstalt.

Sin samarbetspartner fick man som en lotterivinst, där rektorerna delade in hela lärarkåren i par och Kristina och jag fick varandra. Sedan, utan att förringa Lärcentrum så är Kriminalvården så mycket mer än bara sin Vuxenutbildning. Det här är en komplex verksamhet och att besöka andras arbetsplatser belyser ju detta ytterligare.

Man kan säga att anstalterna där vi arbetar, Skenäs och Hall är något av olika planeter. Hall har den högsta säkerhetsgraden och när man kommer hit känns det lite likadant som att gå genom säkerhetskontrollen på en flygplats, fast man känner sig ännu lite mer påpassad.  Skenäs i sin tur har en annan säkerhetsnivå där intagna och personal kan röra sig nästan fritt i området. Den här typen av skillnader är bra att se i praktiken, men det som är ännu mer intressant är ju naturligtvis att se sina kollegor i deras lärarroll.

Det är svårt att sammanfatta allt man tar med sig från besöket, men jag tar med mig energi, entusiasm och sist, men inte minst, minnet av riktigt gott bananbröd. 

/Hanna Pohjola, lärare i engelska, Lärcentrum Hall