Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Foto på terapihunden Veja som nosar på får på anstalten Luleå.

2020-06-29

Nya utmaningar som terapihund


Inlägget har följande kategorier:

Våran terapihundutbildning fortgår för fullt även om den tropiska sommarvärmen just nu lägger en dämpare på hundarnas ork – och våran!

Vi är nu i den del av utbildningen där vi tränar hundarna intensivt i att lära sig nya saker som att kunna vistas bland mycket människor, kunna vistas bland andra djur, agera på brytkommandon, lägga hakan i knät, backa etc. Som stöd för inlärningen använder vi klickers och det har visat sig vara ett väldigt bra verktyg för att få till en snabb inlärning.

Men som med all inlärning är det inte alltid så lätt och för både Joys och Vejas del är just apporteringen av alla moment en extra stor utmaning. Detta trots att retrieverhundar har apportering i generna. Med lite mera träning, eller större belöningar kanske, ska vi dock nog få till det.

På fotot ser man terapihunden Joy öva på att krypa under en bjälke.

Foto på terapihunden Veja och matte Anna Brännvall som tittar på anstaltshönsen i hönsgården.

Vi ser nu fram emot att snart få träffa klienterna som en del i utbildningen för vi ser flera klienter varje dag som skulle må riktigt gott av ett hundmöte. Flera klienter som hör talas om hundarna frågar också efter dem så nu hoppas vi snart få knacka på bostadsrumsdörrarna och fråga om de vill träffa en hund – vi vet redan svaret!

Många hälsningar till alla två och fyrbenta kollegor i sommarlandet från Joy & Veja

/Henrik Hvid och Anna Brännvall, Häktet/Anstalten i Luleå