Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På bilden ser man uppslagna matteböcker, miniräknare och pennor i ett häktesrum.

2020-09-21

Att känna sig fett kass på matte


Inlägget har följande kategorier:

”Jag är stolt över dig som kämpar”, sa den ena häktade killen till den andra som kände sig dålig på matte och fick tillbaka ett leende och ett tack.

När jag låste upp dörren till studierummet på häktets ungdomsavdelning idag satt där två killar och inväntade min ankomst.  Genom åklagarbeslut kan två häktade med restriktioner få sitta några timmar per dag med varandra för att på så sätt bryta isoleringen. Vi kallar det för samsittning. Samsittarna på lärcentrum idag är två unga killar misstänkta för grova brott, som har gått få år i skolan och stökat runt när de väl varit där. Här på häktet pluggar båda matte, en på grundskolenivå och en på gymnasienivå.

De hade varit ivriga att komma ut till studierummet och jag möttes av två koncentrerade unga män vid vårt lilla runda bord iklädda häktets gröna mjukiskläder. Framför dem på bordet låg uppslagna matteböcker och de var djupt försjunkna i sina mattetal. Den synen gör en häkteslärare både nöjd och glad. De välkomnade mig, vi pratade en stund om hur de mådde och sedan gick jag igenom uppställning av multiplikation med den ena och förlängning samt förkortning av bråktal med den andra. Efter en timme konstaterade vi att tiden gått snabbt. En stund i mitten av studiepasset fick vi ta en paus och prata om hur man bäst hanterar känslan av att känna sig fett kass på matte.

Situationen ovan möts jag inte av varje dag. Ofta får jag övertyga de studerande om att det är bra att komma ut ur cellen en stund och att det är viktigt att ta tillvara på  häktestiden, men ganska ofta kan ett samsittarpar påverka varandra positivt. När den ena känner sig nere och inte orkar kan den andra pusha på och så turas de om.

Själv fick jag energi av mötet och är så glad och nöjd över att jag här hinner med de som behöver extra stöd i studierna. När jag arbetade utanför murarna fanns sällan tid att sitta med eleverna en och en och ta mig tid till att förklara och anpassa efter deras behov. Jag tror att de allra flesta som vill studera kan klara det under rätt förutsättningar. Det kostar både i tid och i resurser, men det går.

Och hur hanterar man då känslan av att känna sig fett kass på matte? Istället för att tänka ”jag kan inte” så tänker man ”jag kan inte än” och så fortsätter man öva. Jag påminde också klienten om att han för tre dagar sedan inte kunde något av det vi går igenom nu och om vikten att se de framsteg som faktiskt görs istället för att stirra sig blind på allt man inte kan. Nästa vecka fortsätter vi öva och efter det tittar vi tillbaka och ser att det går framåt.

/Karin Nygren, lärare på häktet Helsingborg