Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2020-09-30

"Jag är bättre än gatan"


Inlägget har följande kategorier:

Jag tänker ibland på en studerande som satt häktad i nästan ett år och som aldrig läst en bok. Han trodde inte att läsning var något för honom. Han började att läsa lättlästa böcker på häktet, gick vidare till verklighetsbaserad skönlitteratur och läste på slutet tjocka romaner inom olika genrer. Vi räknade ut att han under sin häktningstid läst ca 30 böcker.

Han sa att han skulle besöka sitt lokala bibliotek när han kom ut. Jag vet ju inte om det blev så men jag vet att det var ord han aldrig trodde att han skulle ta i sin mun och det gladde vi oss åt.

Jag minns också en kille som beskrev sin ångest av att bara hålla i en bok eftersom han aldrig kunnat koncentrera sig tillräckligt för att någonsin ha läst ut en. Han satt i sin säng med boken han valt i händerna och sa att han kände hjärtklappningen och obehaget komma krypande.  Ensam på häktet fick han dock läsningen att fungera och han blev både förvånad och stolt.

Att läsa sin första bok symboliserar något, har jag märkt. Kanske är det känslan av att faktiskt göra något som man tror att alla andra klarar men som man själv aldrig riktigt fått till som är en viktig del. Jag frågade en av mina studerande idag hur han ser på att ha läst sin första bok vid 17 års ålder under häktestiden. Han menar att den är viktig för att han känner att han är bättre än gatan. Han har hela sitt liv fått höra hur viktig skolan är men han har aldrig lyckats vilket fått honom att tappa tron på sig själv. Gatan däremot, den kan han. Men i häktet har han insett att det han trott var så svårt faktiskt är något han klarar av.

I studierummet på häktet Helsingborg står ett skåp med låsta dörrar och därinne döljer sig en skatt bestående av både lättlästa och inte så lättlästa romaner, faktaböcker och självbiografier. Jag har valt böcker som jag vet kommer gå hem och även några som kanske utmanar och som inte är ett självklart val för våra unga häktade. Ibland lägger jag ut böckerna på strategiska platser och hoppas att någon ska bli nyfiken. Oftast står vi tillsammans framför raderna med böcker och försöker reda ut vilken de skulle uppskatta. De får med sig några stycken till cellen och sen håller jag tummarna.

Och för er som undrar vad som är så himla bra med att läsa så kan listan göras lång. Men några saker läsning ger är: förståelse för andra, tidsfördriv, eskapism, förbättrad skriv- och och läsförmåga, allmänbildning, bättre minne och ordförråd, förmåga att känna empati, kunskap, stressreduktion osv. Med andra ord saker som är viktiga för alla människor, oavsett om man är häktad eller inte.

/Karin Nygren, lärare på häktet Helsingborg