Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotokollage med terapihundarna Joy och Veja som har lila västar på sig med texten under utbildning.

2020-09-28

Nu får Veja och Joy träffa klienter


Inlägget har följande kategorier:

En träff på en halvtimme med hunden som ”katalysator” för att bland annat få uttrycka sina känslor är precis vad terapihundverksamheten handlar om. Efter träffen gör vi upp om vi ska träffas nåt mera och om det var upp till klienterna hade de gärna velat gosa med hundarna dagligen.

Äntligen är vi klara med det stora teoriblocket i våran hundutbildning och har nu påbörjat praktiken. Praktiken innebär att vi under 35 timmar ska träffa klienter på både anstalten och häktet och föra dagbok över träffarna som sedan ingår i licensieringen.

Vi har därför så sakteligen börjat med de första träffarna och precis som förväntat är det väldigt unika möten som uppstår när vi har med oss hundarna.

Vid en av de första träffarna fick Joy träffa en klient som kom från Libanon. För att få igång samtalet börjar vi ofta med att fråga om klienten har erfarenhet med egna hundar och det hade denna klient. Han hade haft tre hundar varav den ena hade varit av rasen ”Husky”. Den hade till och med haft olikfärgade ögon vilket han hade varit mycket stolt över.

Men en dag hade en granne skjutit alla tre hundarna för att de skällde. Det var i och för sig en hemsk erfarenhet att bli påmind av men därpå säger klienten ”Jag älskar Sverige för här älskar alla sina hundar och tar hand om dem”!

Anna och jag känner båda stor tacksamhet för att vi och våra hundar får vara med och utveckla den dagliga verksamheten häruppe i norr och hoppas innerligen att fler enheter snart ska följa efter med egen terapihundverksamhet. 

Veja och Anna är på väg till sitt första klientmöte.


/Henrik Hvid och Anna Brännvall, Häktet/Anstalten i Luleå