Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Produktionsledaren Sari står utomhus på en grön gräsmatta och håller en tygkasse om armen. Tygkassen är klarblå och på den står det kiosk Sagsjön i vita bokstäver.

2021-02-23

Intagna syr tygkassar för att plastbanta


Inlägget har följande kategorier:

Förändringar i samhället påverkar även de intagnas vardag. Efter att plastskatten infördes föddes idén om att tillverka återanvändningsbara påsar för inköp i anstaltens kiosk.

Varje vecka har intagna möjlighet att beställa varor från anstaltens kioskleverantör. Sortimentet består av godis, frimärken, telefonkort, snus, cigaretter, saft, chips, läsk och en hel del annat. Varorna betalas med den intjänade lönen på anstalten. För de flesta intagna så är det veckans absoluta höjdpunkt när kioskvarorna anländer och på Sagsjön blir därför varje torsdag eftermiddag en extra bra dag!

Att betala 3 kronor för en plastpåse kan tyckas obetydligt men när lönen är 13 kronor per timme så är varje krona viktig. Minst lika viktigt är miljön och vi arbetar ständigt med att bidra till en god återvinning på anstalten och uppmuntrar våra intagna till att göra det samma.

Vår produktionsledare Sari tog fram en prototyp i form av en tygkasse, som därefter syddes upp i drygt 300 exemplar av intagna på Sagsjön. Därmed fick både Sagsjön och Högsbo återanvändningsbara kioskpåsar. Till varje bostadsrum tillhör det nu två stycken påsar, som är uppmärkta med anstaltens namn och rummets nummer. Kioskleverantören packar de intagnas beställningar i påsarna varje vecka. När de kioskvarorna hämtas ut av den intagna så lämnar de samtidigt in en tom påse. På så sätt cirkulerar påsarna mellan kioskleverantören och anstalten.

På bilden ser man två tygkassar som ligger på ett bord. Kassarna är klarblåa och på dem står det kiosk Sagsjön respektive kiosk Högsbo i vita bokstäver.

Sari har arbetat inom Kriminalvården sedan 2006 och tidigare på anstalterna Östragård och Skogome. Hon beskriver att den största skillnaden med att arbeta som produktionsledare mellan män och kvinnor är att kvinnorna är mycket mer arbetsmotiverade och har generellt är en högre arbetsmoral. Jobben blir utförda snabbt och med stor noggrannhet. Våra olika produktionsledare och lärare är de som tillbringar mest tid med våra intagna på dagarna. Det är viktigt att dokumentera och följa upp hur sysselsättning eller studier fungerar i den intagnas verkställighetsplan.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön