Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På fotot ser man köksansvarige Ronny Löfgren som står och rör runt i en stor gryta. Ronny har visir och vit kockskjorta på sig.

2021-01-26

Anstalt testar vegansk mat


Inlägget har följande kategorier:

Att äta vegetariskt och välja alternativ till kött blir mer och mer aktuellt. Sagsjön testar att servera vegansk mat en dag under januari månad, som också kallas för ”veganuari”.

Sedan flera år tillbaka serverar Sagsjöns storkök vegetariskt på måndagar. Torsdagens stående soppa blir för det mesta också vegetarisk. Men nu blev Ronny Löfgren som är köksansvarig på Sagsjön utmanad att laga helt veganskt, vilket han inte var sen att anta. Med inspiration från en bra vegansk kokbok och lite planering så serverades en fantastiskt god paella till lunch.

Vegansk mat består av mat från växtriket utan något inslag av mat från djurriket. Den innehåller alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung. Västerländsk vegetarianism fanns redan under antiken, men i dess moderna tappning uppstod vegetarianismen under mitten på 1800-talet, då Vegetarian Society grundades i Storbritannien år 1847.

Ronny berättar att beställningssortimentet av veganska proteinalternativ från vår leverantör är ganska begränsat. Man måste dessutom hålla sig inom budget så det krävs en del planering och kalkylering för att få ihop det. Men det är kul att testa på nytt och många av våra intagna äter gärna mer växtbaserad mat. Vi håller faktiskt på att planera för en vegansk vecka för att kunna testa fler nya recept.

På fotot ser man en tallrik med den veganska paellan upplagd. Tallriken är vit, kanten är dekorerad med morot och gurka i utskurna mönster.

Även de intagna som arbetar i storköket som en del av sin sysselsättning uppskattar att laga alternativa måltider. Det ger utrymme för klienternas egna idéer och tidigare matkunskaper, som inte helt sällan grundar sig matkulturer från en helt annan del av världen. Tillsammans möts utmaningar och förslag i ett storkök på en anstalt. Intagna och personal lär av varandra och får dessutom möjligheten att överraska med en alternativ lunch.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön