Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar häktesläraren Karin Nygren som sitter och tittar in i kameran och en figurant med ryggen mot kameran som tittar ner i en bok. Karin har mörkbrunt, halvlångt hår och har på sig en vit blus med puffärm. Figuranten har snaggat hår och har på sig den mörkgröna sweatshirten man har i häktet.

2021-01-12

Lärare - en skyddsfaktor mot kriminalitet


Inlägget har följande kategorier:

Eftersom jag har förmånen att samarbeta med lärare utanför Kriminalvården ser jag då och då vad som händer när häktade ungdomar har en engagerad lärare på utsidan. Med tanke på resursbrist och andra problem som finns i skolan är det inte konstigt att lärarnas ork dalar, men när man möter lärare som fortfarande håller i så är det guld för eleverna.

Jag är helt övertygad om att intresse och engagemang smittar och om jag som lärare är engagerad i att mina studerande ska lyckas så ökar sannolikheten för dem att göra just det. Några av våra häktade går i grund- eller gymnasieskolan när de kommer till oss. På grund av restriktioner får inte eleven själv ha kontakt med skolan utanför och jag fungerar då som mellanhand mellan elev och skola. De allra flesta vill att jag kontaktar rektorn och oftast är skolorna positiva till att skicka uppgifter. Jag får tillstånd av eleven att bryta sekretessen och berätta för rektor och aktuella lärare var eleven befinner sig. Ibland vill den häktade inte att skolan ska veta vilket jag har förståelse för eftersom många upplever situationen som skamfylld, men min inställning är att det kan vara bra att de vet eftersom risken för att bli utskriven är mindre och att fortsätta plugga på häktet är en chans att inte hamna efter i studierna.

Då och då är engagemanget från skolan stort och ibland blir eleven, läraren ute och jag inne på häktet som ett team på tre som kämpar. Många av eleverna blir glada och motiverade av att lärarna bryr sig om dem, trots att de är häktade. Att veta att läraren och rektorn är med på tåget och hejar på från utsidan och vill hjälpa gör mycket för att öka motivationen. Mycket har skrivits inom forskning om hur viktig relationen mellan lärare och elev är och att elever som har tillit till läraren har större chanser att lyckas med sina studier. Jag tror att det är extra viktigt för de elever som jag träffar på mitt jobb. Ofta har de en strulig relation till både skola och lärare men jag ser att bra relationer mellan lärare och de här eleverna påverkar skolresultaten positivt.

Att eleverna har en bra känsla för skolan och för sina lärare är en skyddsfaktor för att inte hamna i kriminalitet. Det här är så klart en komplex fråga och framför allt en fråga för politiker. Enskilda lärare och skolor kan inte trolla med resurser, så stort tack till alla fantastiska lärare både i Kriminalvården och ute i samhället som orkar kämpa, ofta i motvind, för att våra barn och ungdomar ska ta sig igenom skolan på bästa sätt.

/Karin Nygren, lärare Häktet Helsingborg

Foto: Klienten på fotot är en figurant.