Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar terapihunden Veja ute på rastgården tillsammans med en klient.

2021-01-07

Terapihundarna gör stor skillnad


Inlägget har följande kategorier:

Störst inverkan har jag upplevt att Veja gör med ungdomarna, flera av dem har mått dåligt och där har Veja gått in och gjort skillnad. För många är det första gången inom Kriminalvården.

Nu har jag och Veja haft praktik i några veckor och det är verkligen jätteskoj att äntligen få träffa våra klienter, som jag längtat. Situationen är ny för oss båda och jag upplever att både jag och Veja utvecklas. Eftersom Veja praktiserar på både häkte och anstalt har hon fått träffa klienter från båda ställena vilket innebär ungdomar, kvinnor och män i olika åldrar med olika diagnoser mm. 

Ett minne från en träff var när klienten var väldigt låg och ledsen, jag såg hur Veja puffade på hans hand för att visa att jag finns här, vi kan väl göra något kul tillsammans. I slutet av besöket upplevde jag en stor skillnad i hans mående och han sa ”jag var nere förut men nu när jag träffat Veja känns det bättre”. 

Hittills har alla klienter vi träffat varit väldigt positiva och vi har haft mycket skoj tillsammans. Vid ett besök sa en klient till mig att han hade svårt att sova under natten för att han såg framemot att träffa Veja.

Foto. En klient sitter på golvet och kliar Veja på huvudet.

Vi brukar hitta på lite olika saker, allt från att vi sitter på golvet och myser till att Veja får busa tillsammans med klienterna. Det absolut roligaste är förstås när vi kan vara utomhus i promenadgården och vi kan leka tillsammans (oftast blir Veja väldigt glad när hennes boll kommer fram, hon brukar skutta omkring som värsta rodeohästen med bollen i munnen). Vi har även övat på några nya trick tillsammans med klienterna, det är kul att se samarbetet mellan dem. 

Känslan jag får av övriga personalen är att de också tycker hundarna gör en insats och att klienterna mår bättre. Många av klienterna jag och Veja träffat pratar om henne med andra i personalgruppen, en klient ville till och med gärna visa vad han lärt Veja.

När klienterna pratar om hunden blir samtalet oftast mjukt och omhändertagande. Det känns bra att kunna bidra med lite gott mående, speciellt när en personal kommer fram till mig och berättar hur glad en av klienterna varit efter ett möte med oss, att han verkligen strålat och ville berätta allt kring mötet med Veja. Hunden ger även personalen ett naturligt samtalsämne att prata om med klienten. Jag har upplevt fler gånger att måendet skiljer sig från början till slutet av mötet, på slutet är alla glada:).  

/Anna Brännvall, Häktet/Anstalten Luleå