Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På bilden ser man hunden Smilla stå på bakbenen och nosa på övre delen av ett stort traktorhjul. Smilla är ljusbrun i färgen.

2021-06-07

Sökhunden Smillas annorlunda arbetsmiljö


Inlägget har följande kategorier:

Första delen av 2021 har försvunnit med en rasande fart, både jag och Smilla har haft fullt upp. Vi har både gjort roliga anstaltsbesök och sökt men också medverkat vid grundutbildning av tre nya ekipage som kommer att bli placerad runtom i Sverige.

För att bli hundförare inom Kriminalvården så söker man utlyst tjänst, sedan om turen är på sin sidan blir man kallad på intervju. Det ingår även ett praktiskt prov där handhavande av hund ingår. Om man blir antagen så väntar 8 utbildningsveckor, dem varvas med träning hemma. Innan ekipaget kan gå i skarp tjänst ska dem genomföra en prövning, där kollar provledare igenom alla delmoment och ser allt bra ut får du ett G och får börja jobba skarpt.

När vi sedan jobbar skarpt så har vi kontinuerlig träning med instruktör och en gång om året har vi en prövningsvecka. Under prövningsveckan kan vi ha provledare från andra myndigheter så som Försvarsmakten och Polisen som också använder sökhundar.

Jag och Smilla har även haft föreläsningar för blivande medarbetare inom Kriminalvården som är under utbildning och ska ut och jobba på olika ställen i verksamheten. Vi täcker in alla yrkeskategorier allt från frivårdare till kökspersonal. Vi har även farit region nord runt ett par gånger, för att besöka anstalten Haparanda och häkte och anstalten i Luleå. Alltid lika roligt att få komma norrut och helst nu när sommaren kommer, vintertid kan vägarna va lite si så där och ta en massa extra tid.

På bilden ser man Smilla i förgrunden av en ladugård med kor som står i sina spiltor. Korna tittar nyfiket på Smilla som hukar lite.

Vi har även besökt anstalten i Sörbyn som är en jordbruksanstalt. På bilderna så är Smilla i full gång att jobba. Sörbyn är lite annorlunda miljö mot våra andra anstalter. Här stöter vi på både traktorer, badstrand, skogsslinga, höns, grisar och nötkreatur. Smilla tyckte i början att det va lite konstigt att söka bland djuren men arbetsdrivet tar över. Dock är matte mindre imponerad när hon trampar runt i mjuk och fin kobajs.”

På bilden ser man hunden Smilla framför en stor röd tröska. Smilla står utomhus på gräset och tittar upp på jordbruksmaskinen.

Fotot visar hunden Smilla som har nosen inne i en motor.

Hönsen fick vi tyvärr inga kort på då dem sprang in när vi var ute, och gick vi in så sprang hönsen ut. Jag brukar alltid tänka på att det kan ta ett tag att vänja sig med varandra, hundar och andra djurarter, men oftast i slutänden så kommer majoriteten av hönorna att inse att Smilla inte är intresserad av dem. Vissa hönor kan till och med bli lite för närgångna, dem ska vara exakt där Smilla är.

Det är en tjusning med detta jobb, vi söker i alla former av miljöer allt från väldigt små utrymmen till gigantiska områden, ibland en papperskorg, ibland en ligghall för ungdjur. Vi har även haft besöka av två ekipage från södern som har hjälpt oss med jobb. Ibland är det bra att vara flera, dels för att vi kan köra mer lokaler men även är det väldigt roligt för mig och Smilla, då vi oftast är van att jobba på ensamma. 

Smilla har även varit sjuk, hon fick bukspottkörtelinflammation. Precis som oss människor så jobbar inte heller hundarna när dem blir så pass sjuka. Tänk själv att gå på jobbet med diarré, det vill varken vi eller dem. Men hon har frisknat till nu och är pigg som vanligt. Dock får hon inte äta vad som helst längre, det till hennes stora besvikelse.  

Nu stundar det semestertider och vi går på en tidig semester. Under semestern så vilar Smilla och jag från sök, vi tränar fortfarande men vi väljer andra saker som t.ex lydnad, rallylydnad, fysträning. Men precis som jag så uppskattar Smilla att ibland bara vara ledig och inte göra nåt eller att göra det som faller henne in. Hon gillar att springa upp och ner i vattnet varma dagar. Hon har en bäck som är hennes favorit, för värmen den tycker hon mindre om. Och hon uppskattar en bra AC.

Hoppas alla får en trevlig sommar!

Hälsningar,

/Anna-Maria Hansson & Smilla, sökhundsekipage region Nord