Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På fotot ser man en klienttillverkad grönmålad dalahäst i trä.

2021-11-18

Kriminalvårdare - känn hur viktiga ni är!


Inlägget har följande kategorier:

Det är morgon på Lärcentrum Hall. Lärarkollegan Anki läser upp en skoluppgift skriven av en av hennes studerande. Det som slår oss båda är att tonen är så odelat positiv, något som avslöjas redan i rubriken; Den svenska modellen för kriminalvård borde spridas i hela världen. Så här skrev den studerande i sin artikel:

”Jag heter David. Jag har bott i Sverige i många år, och jag har fått en dom på x års fängelse. Det är första gång i mitt liv. Min advokat har ringt mig och berättat att jag ska sitta på en anstalt. Jag har känt mig orolig och jag började fundera på hur mitt liv kommer att bli här i fängelset. Jag har också funderat på att om det ska bli som i mitt land. Där slår kriminalvården intagna och visar ingen respekt.

Efter några veckor fick jag ett brev om tid och vilken anstalt jag skulle sitta på. Jag var jätterädd eftersom jag inte visste någonting om hur livet där ser ut. Jag åkte till anstalten. De visste att jag skulle komma, och en vårdare väntade på mig. Han var jättesnäll, och han visade stor respekt för mig. Det var tvärtom mot vad jag trodde. Jag menar att i andra länder vet de ingenting om mänskliga rättigheter. Kriminalvårdaren ställde några olika frågor om mitt liv, och berättade hur de skulle hjälpa mig att känna trygghet på anstalten.

Jag vill berätta varför jag vill att den svenska kriminalvården ska sprida sig i världen. Den svenska kriminalvården visar stor respekt, och hjälper intagna när de behöver något. Det hjälpar sen de intagna när de ska ut i samhället igen, och när de ska ha kontakt med andra människor.

En annan sak som jag tror är bra är att relationen mellan kriminalvården och de intagna ger dem en mall för den rätta vägen för framtiden. Den hjälper också intagna att inte bli aggressiva, så att de kan leva som normala människor på utsidan. Den behandlingen finns inte i andra länder där man inte respekterar mänskliga rättigheter. Slutligen vill jag säga att kriminalvården jobbar mycket med varje intagen. De försöker verkligen att visa de intagna vad som är rätt, och hur de kan få bra relationer till familjen och andra utanför anstalten. Tack Sverige.”

Det värmer när man inser hur klienter ser att man försöker vända utvecklingen till det bättre. Jag uppfattar den här texten som en hyllning till dem som arbetar på anstalter. Ta för er av berömmet och känn hur viktiga ni är!  Till sist: David är inte skribentens riktiga namn.

/Hanna Pohjola, lärare på Lärcentrum Hall

Dalahästen på bilden är gjord av en klient under sysselsättningen. Även vuxenutbildning och behanding kan vara en del av sysselsättningen i fängelset. Här kan du läsa mer om vad de intagna gör En dag på fängelset