Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar terapihunden Joy och Kristina. Joy har 100 procent fokus på godis i Kristinas händer.

2021-11-25

Terapihunden Joy besöker SiS-hem


Inlägget har följande kategorier:

För att öka samarbetet mellan Kriminalvården och SiS i norr besökte jag och Joy en ung tjej på ett ungdomshem. I precis samma sekund ”Kristina” såg hunden inne på skolan låg hon på golvet och gosade med Joy.

Besöket kom till stånd efter önskemål från en lärare där som tidigare var anställd inom Kriminalvården. Han hade hört talas om terapihundarna och hade en elev som han visste hade ett stort hundintresse.

Det som är rätt unikt med terapihundar är att de instinktivt vet vem de ska rikta sin uppmärksamhet mot. På anstalten i Luleå är det ofta en personal som kommer med klienten till en hundträff och då springer Joy alltid klienten till mötes, aldrig personalen. Hundarna riktar spontant all glädje mot klienten och personalen får ingen uppmärksamhet även om de böjer sig ned och visar att de vill klappa.

På SiS visade Joy också helt klart att den ville ha kontakt med Kristina och efter en kort introduktion gick vi ut på en promenad tillsammans med läraren och tjejens kontaktperson. Kristina fick nu tillfälle att visa hur duktig hon var med hundar och berätta om alla de hundar hon hade haft tidigare. Vid många hundträffar hamnar klienten/eleven i en bubbla av glädje och många positiva minnen väcks om hur underbart det är att ha en hund att gosa med och det gällde också vid den här träffen.

Tillbaka på institutionen var det sök efter godis och en massa pussar från Joys sida till Kristina. Det behövs nog inte sägas att Joy är mycket välkommen tillbaka till SiS igen. Vi ska i mån av tid också prioritera att besöka Kristina och flera av eleverna där borta för när allt kommer till allt är det givande för alla inblandade - myndigheter som individer!

Stort tack till SiS för att Joy och jag blev inbjudna, vi återkommer gärna igen.

PS. Kristina är inte tjejens riktiga namn.

/Henrik Hvid, häktet/anstalten Luleå

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.