Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På fotot ser man frivårdsinspektörerna Hanna och Ninorta som står på var sin sida om en Kriminalvårdens posters och tittar leendes in i kameran.

2021-10-26

Frivård, sa du friskvård?


Inlägget har följande kategorier:

Nej, ni kan tyvärr inte skicka in era gymkortskvitton till oss. Vi är i en helt annan bransch. Att många inte känner till Frivården är något vi får höra ofta och det är faktiskt lite chockerande. För, som många inte vet, är Frivården den del av Kriminalvården som har hand om flest antal klienter.

Av alla personer som har kontakt med Kriminalvården är nästan 60% aktuella för just Frivården. Enligt senaste statistiken så hade Kriminalvården den 1:e oktober förra året 5276 klienter i anstalt och 2331 inskrivna på häkte. Men vi hade 10’250 klienter som påbörjade sin verkställighet hos Frivården. Precis som med fängelser och häkten, finns frivårdskontor utspridda över hela landet. Till och med Gotland fick sig ett eget frivårdskontor.

Som det hörs på namnet, FRIvård, så har vi att göra med personer som är dömda till en påföljd som inte innebär fängelse, som till exempel övervakning. Vi är också ansvariga för klienter som ska bära fotboja och vi är slutstationen för fängelsedömda klienter. Just det, vi hjälper också domstolarna och skriver påföljdsförslag inför rättegångar. Blev det rörigt nu? Låt oss visa upp en bild som beskriver rättskedjan närmare och förhoppningsvis gör det lite klarare:

Frivårdens roll i rättskedjan.

Det är alltså inte alla som döms till en kriminalvårdande påföljd som hamnar i fängelse. Varför är det så? Och vem kan istället hamna hos Frivården?

För det första får inte straffvärdet för brottet vara mer än fängelse två år för att en person ska kunna få frivård istället för fängelse. Därmed är Frivården kopplat till vissa typer av brott. Exempelvis kommer en person som döms för mord inte dömas till fängelse under två år vilket gör att denna person inte är aktuell för en frivårdande påföljd. Brottskategorier som till exempel narkotikabrott, stöld, misshandel, skattebrott, smuggling, olovlig körning är däremot vanligt förekommande hos frivården eftersom straffvärdet sällan överstiger två års fängelse.

En kan fråga sig vad som är fördelen med frivård, borde inte alla som begår brott sitta i fängelse? Vi skulle faktiskt säga att det finns många fördelar med att istället få en frivårdande påföljd. Eftersom klienten avtjänar sitt straff i frihet, men under kontroll, kan klienten arbeta, bo hemma, etablera långsiktiga kontakter med sjukvård, socialtjänst eller beroendemottagningar för att få hjälp med sina behov. På så vis arbetar Frivården med att minska risken för återfall i brott. En frivårdsklient kostar också staten mindre än en klient i fängelse. Det ska dock poängteras att vid misskötsamhet kan den frivårdande påföljden förvandlas till fängelse.

Som ni förstår finns det flera olika delar inom Frivården, vi skulle kunna skriva en hel bok, men vi tänkte istället att vi delar upp det! I kommande inlägg kommer vi närmare beskriva de olika frivårdande påföljderna och det arbete som Frivården gör åt domstolarna.

Kommentera gärna – vad är det ni helst vill veta mer om och varför?

/Hanna Larsson och Ninorta Aksöz, frivårdsinspektörer Frivården Göteborg

Lediga jobb

Just nu söker vi frivårdsinspektörer till flera olika orter så om du är beteendevetare, jurist, socionom eller har annan relevant utbildning/erfarenhet så kika på lediga jobb som frivårdsinspektör. Fler tjänster kommer läggas upp under hösten och vintern.

Läs mer om vad jobbet som frivårdsinspektör handlar om.