Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar schäferhanen Heros och jaktlabradortiken Ninja. Heros är brun och svar och Ninja är helsvart.

2021-10-19

Kriminalvårdens två nya sökhundar


Inlägget har följande kategorier:

Hösten 2021 har nog varit en av mina tyngsta på länge, då Smilla somnade in i augusti. På sju och ett halvt år, hade vi varit ifrån varandra kanske sammanlagt 3 veckor. Hon var min skugga både på jobbet och privat. Jag kommer aldrig att få en hund som henne igen, arbetsmässigt var hon helt fantastisk.

Hon älskade verkligen sitt jobb som sökhund och gjorde det med bravur. Så det har varit och är fruktansvärt tomt och jag saknar henne varje dag än. Vi kände varandra så utan och innan, att det ibland kändes som vi läste varandras tankar. Inget är sig likt och kommer aldrig att bli….

Men i samma veva så hämtade jag hem en jaktlabradorvalp från Norge. Hon heter Ninja och det är klart att hon har gjort livet lättare, hon har hållit igång mig. Hon är en energisk liten hund med en icke sinande energi. Hennes träning nu är lekutveckling, miljö och vardagslydnad. Jag lägger mycket tid på leken, då det är den som ligger till grund sen för det hon ska jobba med.

Ninja kan ännu inte jobba som sökhund, så jag har fått låna en schäferhane på sju och ett halvt år. Hans namn är Heros, han har tidigare genomgått en certifiering som narkotikahund inom Kriminalvården men på senare år har han varit pensionär. Jag hämtade han i början av september och kommer jobba med honom under tiden jag tränar upp Ninja. Vi körde intensiv träning i 1,5 vecka för att klara en uppkörning i lokaler, det vill säga att Heros blev godkänd för att arbeta igen som sökhund. Under denna tid fick Ninja vara hos hundvakt för hon underlättade verkligen inte vår träning när hon medverkade. Jag och Heros behövde även ”bonda” lite, det är varken lätt för en hundförare eller hunden att genomföra ett byte. Men vi lyckades, i slutet av september vart vi godkända att jobba. Vi har mycket jobb kvar att göra, men jag ser inga hinder att vi inte ska komma dit.

Ninja och Heros står uppställda på en lekställning. Det är solsken och klarblå himmel.

Under hösten så kommer jag och Heros att genomgå en såkallad prövning - den årliga kontrollen. Det ska bli roligt att genomföra och förhoppningsvis så är vi godkända i alla moment efter denna vecka. Jag uppdaterar er när den är genomförd.

Heros och Ninja kommer väldigt bra överens. Heros är en väldigt snäll kille, ibland för snäll kan jag tycka för Ninja kan va ett riktigt monster ibland. Då är det perfekt att klämma in ett träningspass. Hon gillar att ”träna”, för henne är det bara lek. Men i leken så lär jag in beteenden som jag sedan kommer att använda mig av både i vardagen och jobbet. Jag spenderar även egen tid med varje hund, både promenader, mys och träning, dels för att både dem och jag behöver det men även för att Ninja ska inte bli beroende av en annan hund. Om ett år ska hon förhoppningsvis vara klar och då flyttar Heros hem till sin husse igen.

Så denna höst har varit fylld av sorg, saknad men även glädje och många nya lärdomar för mig som hundförare. Det är inte helt enkelt att byta en hund, då alla hundar är individer och i teorin är allt samma men absolut inte i praktiken. Jag måste lära mig att använda verktygen på ett nytt sätt i praktiken med nya hundar. Så även jag är väldigt trött efter varje arbetsdag just nu.

Nu ser vi fram mot det äventyr vi står inför och jag skänker en tacksam tanke till Smilla för allt vi fick uppleva och allt hon lärde mig under våra år tillsammans.

/Anna-Maria Hansson, hundförare Region Nord

Heros och Ninja ligger tätt ihop på en gräsmatta och Ninja ger Heros en vänskaplig slick.