Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot är en selfie där Johanna Lätth tittar in i kameran och ler brett. Hon bär runda glasögon och har en mörk kappa på sig.

2021-09-29

Att komma ut i verkligheten


Inlägget har följande kategorier:

Det ska bli kul att komma ut i verkligheten! Den tanken dyker alltid upp i mitt huvud när jag har anledning att besöka någon av våra anstalter. Tanken följs alltid av att jag snabbt korrigerar mig. För även om det för en tidigare anstaltspsykolog som mig kan kännas som att fängelset är ”verkligheten” så skulle nog få hålla med.

Samtidigt känns tanken att komma ut i verkligheten mer aktuell än någonsin när jag ser Sverige swisha förbi utanför tågfönstret för första gången efter pandemins hemarbete. Jag är på väg för att besöka Tillberga och Salberga, två anstalter som bedriver sexualbrottsprogrammet SEIF som jag är programansvarig för.

Så många timmar som jag lagt på att utveckla SEIF. På att utforma programmet utifrån forskning på området. På att lägga upp manualen för att vara enkel att använda. På att skapa ett upplägg som motiverar klienterna att vilja delta. Och framför allt – på att programmet på bästa möjliga sätt ska motverka återfall i brott hos de som deltar.

Väl på Tillberga möts jag av mycket energi och lösningsfokus. Med stolthet visar man upp, inte bara sina nya behandlingsrum, utan också fabriken där klienterna får vara med och bygga hus från grunden. På Salberga visar psykologen de säkerhetsrutiner han genomgår för att ta plats för samtal med klienten i behandlingsrummet, och berättar om hur han brukar bemöta klienter som förnekar sina brott för att hitta vägar att arbeta riskreducerande.

Så när landskapet några timmar senare åter bjuder på en föränderlig tavla utanför glasrutan, krängningarna skapar vågor i kaffet och jag följer spåret i motsatt riktning, sitter jag med en förunderlig känsla av att det jag suttit och arbetat med på mitt på kontor blivit till verklighet ute på våra sexualbrottsanstalter. Tänker att den manual jag skrivit får sitt värde först när behandlare omsätter den till praktik i behandlingsrummet med klienten. På samma sätt får arbetet där sitt riktiga värde när det väl är klientens tur att komma ut i verkligheten.  

För att komma ut i verkligheten - det är ju det allting handlar om. Klienten ska komma bättre ut den dag hen lämnar anstalten. Det som har skett på insidan murarna ska förbättra förmågan att hantera det som sen sker på utsidan. Det som skett på klientens insida ska förbättra förmågan att hantera yttre situationer utan att begå brott. Det är bortom murarna som förändringen ska göra en verklig skillnad.

/Johanna Lätth, psykolog och programansvarig