Alla inlägg


Illustration som visar en transportbil som kör i skogen. Det står en älg och tittar. Pratbubblor från bilden illustrerar snacket inne i bussen.

2022-01-11

En dag på NTE


Inlägget har följande kategorier:

Onsdag morgon och besättningen i en av bussarna på NTE:s kontor i Jönköping är samlade för att gå igenom dagens resa. Vår transportledare går igenom all nödvändig information om klienterna och hur resan är planerad. Gruppen är enig och gör sig redo för avfärd.

Promenad några kvarter till garaget där fjärrbussarna står parkerade. Bussen gås igenom och checkas av innan vi lämnar Jönköping. Klient ska hämtas på ett behandlingshem utanför Falköping, för vidare transport till häktet Norrköping. Som alltid så varvas diskussioner med musik vilket gör resorna trivsamma. Klienten ska vidare med annan besättning och vi åker för att äta lunch innan vi kommer tillbaks till Norrköpingshäktet för att köra två klienter åter till behandlingshemmet. Samma väg tillbaks och omplacering av personal i bussen. Allt rullar på tills vi precis har passerat Mullsjö. En olycka med två lastbilar och en personbil inblandade. Olyckan verkar precis ha inträffat så kommentarerna blir:

– Här kan vi bli fast länge!

Kollegan som kör bussen säger:

– Det här är min hemmaplan här hittar jag i bushen. Skit i GPS:en. Vi tar en annan väg!

Han tråcklar sig ur kön och vänder om för att glida in på en mindre väg som leder genom skogarna och bort från olycksplatsen. En halvtimme senare är vi ute på vägen igen och ganska snart glider vi nöjda in mellan grindarna för att lämna av våra klienter. 

Kollegan var ju rätt person, på rätt plats denna dag och sparade in massor av tid p.g.a att han kände till trakten. Så här kan en vardag se ut på Nationella Transportenheten, NTE, där omplanering kan ske på kort varsel utan att själva uppdraget blir speciellt påverkat. Bli sittande timmar i ett fordon med klient som mår dåligt kan få förödande konsekvenser.

/Christer Lindberg, kriminalvårdare NTE Jönköping

Illustrationen har Christer själv gjort. Tecknandet är en form av avkopplingssyssla och flera av hans illustrationer pryder kontorets väggar till kollegornas glädje.