Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Anna Terins sitter i en träningsmaskin och gör en övning där hon för armarna uppåt. I bakgrunden syns andra träningsmaskiner.

2022-01-04

Jobb, gym och frihet i Kenya


Inlägget har följande kategorier:

När jag inte har haft tjänstgöring i Somalia så har UNODC gett möjlighet till arbete i Kenya också. Tre veckor i Kenya varav två är arbete och en vecka ledigt. De veckorna vi arbetar medverkar jag vid till exempel olika typer av säkerhetsutbildningar för personal på högsäkerhetsfängelser i Nairobi och även i Mombasa. Det är en jätteintressant och rolig erfarenhet att bekanta sig med Kenyas kriminalvård och personal.

Att komma till Kenya efter fyra veckors isolerad tillvaro i Somalia är paradiset. Man kan röra sig fritt (med vissa undantag givetvis, det finns även säkerhetsrisker i Kenya), det finns möjlighet att gå på restauranger och äta god mat. Jag passar på att göra någon safari, åka ut till kusten eller bara njuta av att vara i Nairobi och vad det erbjuder. Här finns allt man kan önska vad gäller restauranger, aktiviteter, varor mm. Här passade jag också på att köpa ett gymkort på ett alldeles nytt gym precis i närheten där jag bor. Gymmet är supermodernt och man har tillgång till instruktörer, PT, bodyscanning mm. Priset för ett gymkort är ungefär detsamma som i Sverige så för den vanliga kenyanen kan det vara ganska dyrt men annars är det en blandning av olika människor precis som på ett gym i Sverige. Kenyanerna generellt är väldigt trevliga och hjälpsamma och jag möter många både i affärer, restauranger och att jag åker Uber dit jag ska.

Två kvinnor och tre män är samlade och tittar fokuserat på upphängda pappersark med text på.

Utbildning av personal på högsäkerhetsfängelset Kamiti i Nairobi.

 

Anna Terins står med en kikare och blickar ut över landskapet. Hon har på sig en vit t-shirt, spräckliga tunna byxor och sandaler.

En av flera safariturer den här på Roaring Rocks i Tsavo West National Park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är flera svenskar i Nairobi men vi bor inte alla på samma ställe och vi är inte där alltid samtidigt så det blir att man måste hitta på saker att göra själv ibland men det känns inte som något problem. Ibland kan det också vara så att någon av de kenyanska kollegorna är hemma på ledighet och det ges möjlighet att umgås med dem och deras vänner. Det är ett bra sätt att lära känna landet och kulturen.

För övrigt har 2021 varit bra, jag var hemma två gånger och senaste gången i september kändes det som att det började så smått öppna upp sig i Sverige så det var kul att träffa kollegor och vänner under mer normala förhållanden. Jag fick även besök i Kenya, min dotter kom i våras och bland annat tillbringade vi några dagar vid kusten söder om Mombasa. I juli, som för övrigt var kallt i Nairobi, kom min bror och son och besökte mig. Vi gjorde diverse utflykter och safaris. Det är kul att visa vad Kenya har att erbjuda, många fler skulle passa på att göra det. Jag kan väl också säga att på grund av covid och mina 8 månaders evakuering i Sverige tidigare så kunde jag få förlängt kontrakt ytterligare ett år, till augusti 2022.

Det är roligt och mycket inspirerande att få göra utlandstjänst och jag önskar att fler tar/får chansen att göra det. Man får många vänner och kollegor från andra delar av världen som ger perspektiv och inspiration.

/Anna Terins, svensk kriminalvårdsrådgivare i Somalia/Kenya

Tips! Cheikhou Sane bloggar från Centralafrikanska republiken. "Det som gör Camp de Roux unikt är att många klienter som tidigare var riktiga fiender och krigat mot varandra sitter här tillsammans. Det är rebeller, ledare, krigs chefer, farliga militärer som alla bedöms farliga av domstolen."