Frivårdsbloggen


Bilden visar böcker staplade på varandra.

2019-02-13

Läs en bok vettja...


Inlägget har följande kategorier:

Häromdagen kom ett paket till kontoret - adresserat till mig. Det spritter av lycka som hos ett litet barn på julafton. Böcker tillhör den kategorin ting som gör mig varm i själen.

Bokpaketet beställde jag bara några dagar innan det kom fram. Och jag måste säga att böcker är nog en av de viktigaste delarna i mitt liv, såväl yrkesmässigt som privat. Att läsa det någon annan skrivit får mig att försvinna iväg och glömma både tid och rum. Böckerna som kom i detta paket är visserligen inte av samma format som de böcker som kommer till min privata brevlåda - men det är böcker. I love them! Det går inte att förklara på ett bättre sätt. Det är en speciell känsla att sitta med en bok i handen, att känna dess tyngd och känna doften av papper. Som litet barn drömde jag om att jobba på bibliotek....

Dessa böcker har såklart ett specifikt syfte  - att ge mig kunskap som jag kan transportera vidare till mina kollegor. Att insprirera och lära.

På kontoret har vi faktiskt sedan flera år tillbaka en bokklubb. Dessförinnan pratades det om böcker i fikarummet och även i andra sammanhang och idén föddes om en bokkblubb. Vi slog slag i saken hösten 2013 och beslutade att vi gemensamt skulle läsa böcker och diskutera detta över en fika. Med medarbete som börjat och slutat har det varierat i antal, men vi är cirka 10 stycken som är aktiva. Det är en utvald medarbetare som ansvarar för att bjuda på fika (gärna hembakat, men på senare tid känns det som om de flesta av oss tagit den lättare utvägen med köpefika), men även plockat ut tre olika böcker (måste finnas som pocket) som gruppen sedan får rösta bland. Den bok som får flesta röster ska vi sedan läsa någon gång under de kommande 5-6 veckorna. Vid sammankomsten nästa träff diskuterar vi och betygsätter boken från 1-5. Och sedan rullar det på. Om det nu faller sig så att man inte läst ut boken, av olika anledningar, så får man betala böter i form av 20 riksdaler. Hrm, nu är det ju så att genom dessa år har det blivit ett antal böcker som inte blivit lästa. Vi har en tanke att vi ska göra något gemensamt roligt för dessa pengar och just nu ligger förslaget om att gemensamt åka till bokmässan i Göteborg. Vi får se om vi kommer dit...

Många av de böcker vi har röstat fram skulle jag aldrig ha valt själv om jag gått omkring i bokhandeln - och det är ju just det som är tjusningen med en bokkblubb. Ibland har det blivit riktiga toppnoteringar. Dessvärre har det ju även blivit några riktiga bottennapp där man insett att man förlorat flera timmar av sitt liv som man aldrig får igen. Fördelen med bokklubben är ju att man läser ut fler böcker än vad man (jag) annars kanske skulle ha gjort. Just nu har vi avhandlat 47 böcker... inne på den 48e nu. Helt ok siffra faktiskt.

 

Detta har ju flera olika fördelar. Det ger en gemenskap på arbetsplatsen, man fikar gott och man utmanar sina egna förutfattade meningar kring vissa typer av litteratur.

Best of the best:

Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa, betyg 5

Worst of the worst:

Den motville resenären av Jenny Diskim, betyg 1 (fast just den här boken gillade ju jag väldigt mycket, resten av gruppen verkligen inte....)

 

Karin Beijergård Månsson,

Krimsticscoach och handläggare, Frivården Helsingborg

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.