Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Gästblogg


2019-10-21

Eleonor om jobbet som transportör


Att transportera frihetsberövade personer är ett varierat jobb. Ena dagen är vi i tingsrätten med en person misstänkt för mord, andra dagen på gynekologbesök med en ungdom från ett behandlingshem.

NTE är en del av Kriminalvården som är lite mer anonym än vad häkte, anstalt och frivård är och vårt uppdrag är att transportera personer som av olika anledningar är berövade friheten. Med det sagt kör vi inte enbart personer från landets häkten och anstalter, utan NTE (Nationella transportenheten) hjälper även andra myndigheter så som Polisen, Migrationsverket, SIS och landstinget med transporter.

Mina dagar på jobbet kan därför se väldigt olika ut och det kan komma att ske förändringar under dagen vilket gör att det är ett flexibelt jobb. Det är nog just detta som gör att jag tycker om och trivs på mitt jobb. Och vi är en stor personalgrupp vilket gör att vi hela tiden roterar med vilka kollegor vi arbetar med. Alla kollegor kommer vi inte att älska och komma superbra överens med, men generellt har jag helt fantastiska kollegor som gör att vi tillsammans löser eventuella problem som uppstår under dagen, allt för att jobbet ska flyta på så bra som möjligt både för oss personal och för de vi transporterar.

 

Kanske har du sett våra vita bilar rulla på vägarna? Det är inte så konstigt i så fall. Vi jobbar årets alla dagar med att utföra transporter av olika slag.

Ibland har vi bara en klient åt gången i bilen, och ibland har vi så många som fyra klienter. Det som avgör detta är klienternas olika förutsättningar, dels på grund av exempelvis restriktioner, men också deras psykiska eller fysiska tillstånd. Antalet personal i en besättning kan också variera, allt beroende på hur säkerhetsläget kring klienten är bedömt. Normalt sett är vi tre personal, men det kan både öka och minska efter behov.

 

Personerna vi kör kan vara i alla olika känslolägen och vi alla är olika som personer, vissa är pratglada och vissa vill inte prata alls. Vissa är arga och vissa är glada. Vi låter därför alltid den transporterade sätta ribban och anpassar oss därefter för att få en så behaglig resa som möjligt efter rådande förutsättningar. Kort sagt är arbetet på transportenheten flexibelt och varierande med säkerheten ständigt i fokus.

/Eleonor Lundblad, transportör på NTE

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Berdis den 13 januari 2020 19:34:42

Jättefint inlägg som ger bl.a. arbetssökande en djupare insikt på vad arbetet som transportör innebär.

SVARA Anders Rubenson den 27 november 2019 06:16:20

Jobbade vid KrimProd Tillberga, ett jobb som var het Ok för mig under de år jag jobbade där 1989-1997. Möjligen är transportör ett jobb som skulle passa mig numera, ser Era bilar som kommer ut från garaget i Solna. Har då tänkt många gånger att visa mitt intresse om det saknas transportör.

SVARA Anders Rubenson den 17 december 2019 18:59:07

Var söker man jobb som transportör?

SVARA Eleonor Lundblad den 19 december 2019 07:46:14

Hej Anders! Vad kul att du är intresserad av jobbet som transportör. Av din kommentar att döma gissar jag att du bor i Stockholm, tyvärr har vi på NTE Stockholm inte någon annons med lediga jobb ute just nu. Om du är intresserad av jobbet på NTE så håll utkik efter lediga jobb som Kriminalvårdare på Nationella transportenheten under lediga jobb här på Kriminalvårdens hemsida. Jag länkar sidan för lediga jobb här under. https://www.kriminalvarden.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/# Hälsningar, Eleonor Lundblad

SVARA Patrik Nylund den 28 oktober 2019 15:16:19

Kul att få läsa om din vardag och dina erfarenheter. Bra jobbat! Patrik