Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Häktes- & anstaltsbloggen


2018-04-10

Med svetsen som verktyg

Här lär sig kvinnliga intagna ett yrke med inriktning mot industri och byggföretag

Inom Kriminalvården pratar vi dagligen om vår vision ” bättre ut”  och arbetar konsekvent för att vända den onda cirkeln hos våra klienter. På anstalten Hinseberg konkretiseras visionen genom svetsutbildningen som utförs enligt kursplan för International Welder (IW).

Utbildningen genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen och ger våra kvinnliga intagna möjlighet att avlägga svetsarprövning med Europacertifikat.

Utbildningen startar med en fyra veckors grundläggande introduktion, därefter görs en individuell utbildningsplan som anpassas efter den intagnes behov och intresse. Under utbildningens gång anpassas planen efter företag med rekryteringsbehov. Intagna som har klarat vår yrkesutbildning får goda möjligheter till anställning. Utbildningen ger möjlighet att fortsätta efter att den intagne har villkorligt frigivits. Uppföljningen visar ett positivt utfall för våra intagna på arbetsmarknaden efter frigivning.  

Med hänsyn till intagnas bakgrund görs en individuell anpassning efter förmåga. Det är så uppmuntrande för anstaltspersonalen att se intagnas kreativitet efter en relativt kort och intensiv yrkesutbildning som inte är längre än 6-12månader. Eftersom de intagna saknar förkunskaper vid antagningen är det ett imponerande resultat.

/Jacques Mwepu, anstaltschef Hinseberg

Hennes målsättning är att försörja sig framöver genom sitt konstnärliga arbete med svetsen som verktyg.

Rosen på bilden kräver konstnärlig begåvning med många moment, som smide, el och gassvets.

 

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Fredrik den 4 maj 2018 05:18:28

En mycket viktig insats inom Kriminalvården, synd bara att så få tar chansen till en bra utbildning och att ingen energi läggs vid den teoretiska biten som är minst lika viktig för att tillförskaffa sig ett jobb efter Vf.