Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig.

Häktes- & anstaltsbloggen


Oväntade kunskaper

2018-04-26

Oväntade kunskaper

I Sagsjöns storkök lagar intagna mat tillsammans med anstaltens kock. Det enda kravet är att vara intresserad och vilja lära sig något nytt.

Anette Andersson är kock och arbetsledare för Sagsjöns storkök, som lagar mat till de intagna på den öppna avdelningen, och till hungrig personal som vill äta lunch. Under veckan lagas det ca 35 portioner lunch varje dag. På eftermiddagen serveras det ett enklare eftermiddagsmål och på helgen lagar de intagna mat själva. Anette har tre intagna arbetsplacerade i köket där hon ansvarar för och handleder dem i köksarbetet. Det bakas även fika till besök och en del specialkost.

En viktig del av köksarbetet är att hantera livsmedel på rätt sätt och följa regler för hygien och städning. Köket är en populär arbetsplats bland våra intagna och det ställs inga krav på förkunskaper för att kunna söka en arbetsplats i köket. Det viktigaste är att de intagna är intresserade och vill lära sig. En av kökets senaste tillskott i arbetsgruppen berättar:

”Jag trodde att jag bara skulle diska och städa i köket och tänkte att det gör mig inget men nu har jag lärt mig massor på bara några veckor. Jag kan mer än vad jag trodde och lär mig nytt varje dag. Tidigare har jag städat i många år men nu vill jag laga mat!”

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.