Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Häktes- & anstaltsbloggen


2018-02-27

Konsten att koka ris på persiskt vis

Mat är en viktig del när man är frihetsberövad. Det kan vara dagens höjdpunkt men också ett hett diskussionsämne.

I våra verksamheter samlas både personal och intagna från världens alla hörn. När man är frihetsberövad kan längtan efter favoriträtten eller smakerna från hemlandet vara stor. Under en lunchrast diskuterade jag och min kollega Bahroz, med ursprung från Kurdistan, hur man bäst kokar ris på persiskt vis. Bahroz berättade om olika tillvägagångssätt och tipsade mig och mina kollegor vilket ris vi skulle välja nästa gång vi handlade. Efter en stund sa Bahroz att ”jag ska lära er att koka ris på persiskt vis!”. Sagt och gjort, redan nästa dag var riskokande i full gång i ett av köken på anstaltens slutna avdelning där intagna har självförvaltning, vilket innebär att de själva lagar sin mat. En kvinna på vardera avdelningens tre enheter har som heltidssysselsättning att, tillsammans med anstaltens köksansvariga, planera för veckans meny och beställa råvaror efter den. Allt utifrån gällande budget och principen att i första hand använda det som redan finns i kyl, frys och skafferi.

Bahroz passade också på att visa hur en god kycklingfilé enkelt kan tillagas under tiden som riset kokar. Filéerna delades på mitten och stektes sedan i olja på svag värme och smaksattes med salt, citronpeppar (kan ersättas av vanlig svartpeppar och pressad citron) och några teskedar hönsbuljong i fast form (buljongtärning).

Bahroz Rashid visar hur man kokar ris på Persiskt vis

Både personal och intagna på avdelningen passade på att ta del av Bahroz persiska matkunskaper och recept. Det är inte så mycket som behövs för att bidra till en positiv variation i vardagen för våra intagna. Att personal bjuder på sig själva och sina egna erfarenheter är alltid mycket uppskattat. Vi ser fram emot nästa kulinariska lektion. Tack Bahroz!

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

 

Basmatiris på persiskt vis

  • Lägg riset i blöt i vatten och lite salt under vatten i rumstemperatur.
  • Skölj riset i durkslag eller i en finmaskig sil.
  • Koka upp lite vatten och salt i en tjockbottnad kastrull (inte gjutjärn).
  • Koka upp mer vatten vid sidan om i t.ex. en vattenkokare.
  • Häll i riset i kastrullen.
  • Tillsätt resten av det kokande vattnet så att det gott och väl täcker riset.
  • Tillsätt salt och pressad citron.
  • Låt koka utan lock på hög värme i ca 10 min.
  • Häll av riset i ett durkslag eller i en finmaskig sil.
  • Sänk värmen till nästan lägsta effekt. Lägg en ren kökshandduk över och lock på.
  • Låt småkoka i ca 30 min.
  • Provsmaka så att riset är klart. Det ska vara mjukt och inte ha någon ”kärna” kvar.
  • Tillsätt olja, olivolja, smör eller rapsolja.

      Servera och njut!

      Bon appétit!

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.