Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Häktes- & anstaltsbloggen


2018-02-12

Vi behöver flera kvinnor i ledande befattningar

Jacques berättar om Hinsebergs jämställdhetsarbete och "Att leda jämt".

I anstaltens arbete med jämställdhetsintegreringen är det kvantitativa jämställdhetsarbetet en viktig del. Detta innebär att både kvinnors och mäns kunskaper, erfarenheter och värderingar tas tillvara och får berika och påverka utvecklingen inom alla områden i samhället.

Anstalten Hinseberg har nått en kvantitativ jämställdhet i den totala anställningen men nu är det dags för nästa steg som kräver en analys för att förstå varför vi trots vår totalsiffra– inte har kvantitativ jämställdhet inom alla yrkeskategorier. Administrativa expertfunktioner är tydligt kvinnodominerade medan säkerhetsrelaterade funktioner är mansdominerade osv.  Ett traditionellt mönster som återkommer på de flesta verksamhetsområden. Tyvärr är detta vanligare på ledande befattningar.

Ett steg i rätt riktning syns tydlig på ovanstående bild från en insatsövning med anstaltens insatsgrupp där 32 % av insatskapaciteten utgörs av kvinnliga medarbetare. Insatsyrkan har alltid varit än mer tydligt mansdominerad. Formationen på bilden består endast av en man bland fem kvinnor. En mer konsekvent könsfördelning på en kvinnoanstalt.

Just nu pågår ett regionalt projekt ”Att leda jämt” i syftet att bidra till jämn könsfördelning genom att skapa förutsättningar för fler kvinnor i ledande befattningar. Jag ser fram emot att återkomma med ett inlägg om utfallet av detta projekt.

 

Jacques Mwepu - Anstaltschef, Hinseberg

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Veronica den 26 februari 2018 20:14:37

Är det ett krav med examen från Polishögskolan för ledande befattningar inom kriminalvården eller är andra utbildningar i kombination med ledaregenskaper också relevant?

SVARA Gustav Gafvelin den 27 februari 2018 08:43:20

Hej, Veronica! Kriminalvården har inga krav på examen från Polishögskolan eller från någon annan utbildning. Kriminalvården har egna interna chefs- och ledarutbildningar vilket möjligöra att även de som inte läst på högskola kan bli chef inom Kriminalvården. Beroende på befattning så är det så klart olika krav på erfarenhet och utbildning. Examen från socialhögskolan, juristutbildning, kriminologi är några exempel på högskoleprogram/kurser som är meriterade, men även andra ledarskapsutbildningar. Eftersom vi är fjärde största myndighet finns det en mängd andra chefsyrken inom ekonomi, HR, IT osv. Du är välkommen med dina frågor till: hk.hr@kriminalvarden.se /Gustav - Kommunikationsavdelningen