Kriminalvården logotyp

Häktes- & anstaltsbloggen


Tre personer sitter och pratar.

2018-03-29

Programledare under utbildning


Inlägget har följande kategorier:

Kriminalvården erbjuder en mängd olika program till intagna under verkställigheten. GPU är första utbildningssteget i uppdraget som programledare.

I början av mars påbörjade Britt Stadin från anstalten Sagsjön och Björn Ring från anstalten Högsbo GPU (grundläggande programledarutbildning) i Norrköping. Utbildningen ska säkerställa att programledaren får en teoretisk bas och praktiska terapeutiska färdigheter där risk, behov och mottaglighet är i fokus. I mötet med klienten ska programledaren kunna tillämpa MI (motiverande samtal) och KBT (kognitiv beteendeterapi).

Att vara programledare innebär att man bedriver evidensbaserade behandlingsprogram för klienter i anstalt och/eller frivård med syfte att minska risken för återfall i brott. Det krävs både en teoretisk bas och praktiska färdigheter hos programledaren för att uppnå erforderlig kvalitet i programgenomförandet.

Efter de två första utbildningsveckorna är Britt och Björn nu tillbaka i verksamheterna på Sagsjön och Högsbo och får prova på sina nya kunskaper under MIK-samtal med ett antal intagna. MIK står för motiverande samtal i kriminalvården och syftar till att motivera till förändring av kriminalitet/missbruk för män och kvinnor. Insatsen har framställts inom svensk kriminalvård och används sedan 2012.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.