Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Häktes- & anstaltsbloggen


2018-03-19

VINN med många vinster

Avslutning i årets första omgång av programmet VINN. Deltagarna delar generöst med sig av livserfarenheter, nya insikter och reflektioner. Vinsterna är många med ett program.

VINN är ett motivationsprogram för kvinnor och har utvecklats i Norge. Programmet omfattar en kartläggning av kvinnornas förändringsbehov inom olika livsområden. Målgruppen är kvinnor med missbruk eller en kriminell livsstil. Programmet bygger på en kombination av metoderna MI (motiverande samtal), kognitiv metod, KBT (kognitiv beteendeterapi).

Målsättningen med VINN är att deltagarna ska bli bättre på att göra val som ger dem ökad livskvalitet. Deltagarna ska också få ökade kunskaper om förhållandet mellan drogmissbruk, våld och kriminalitet. VINN är synonymt med att vinna över sitt missbruk och över sin kriminalitet. Detta utvecklas och tränas på i gruppsessioner, i individuella samtal och i praktiska övningar, t.ex. rollspel och avslappningsövningar.

Programmet är uppbyggt kring ett antal teman t ex identitet, kommunikation, kriminalitet, ekonomi, missbruk och beroende, sorg och förlust, ilska, gränssättning mm. Gruppen består av 5-8 deltagare som träffas 2-3 ggr i veckan vid 14-16 tillfällen. Utöver dessa gruppträffar så består behandlingen av individuella samtal.

Några av deltagarna uttrycker:

     "Detta är så mycket mer än ett motivationsprogram."

     "Jag har fått mer insikt, reflektion och har stannat upp. Det finns det inte tid för på
      utsidan."

      "Jag behöver ännu mer hjälp och stöd än vad jag trodde."

Det är väldigt givande och intressant att få vara med på programavslutningen där deltagarna tillsammans med programledarna sammanfattar programmet och dess breda innehåll. Under träffarna har de skrivit ner tankar och känslor kring de olika temana, som har sammanfattats och följt med under programmets gång. Förutom en god fika så får varje deltagare ett diplom och ett vackert halssmycke i form av en rosa ängel i rosenkvarts som symbol för kärleken till oss själva.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Deltagarnas associationer på temat Kriminalitet

Deltagarnas associationer på temat Kriminalitet

Deltagarnas associationer på temat Kriminalitet

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Gunnar den 22 mars 2018 13:17:53

Tack Ia ! Ser nu fram emot ditt nästa blogginlägg om Sagsjöns verksamhet. Spännande ! !

SVARA Gunnar Bolmgren den 20 mars 2018 13:19:09

Hej Ia, Följer med stort intresse ditt bloggande om Sagsjön och gläds över det mycket goda arbete som utförs på anstalten.

SVARA Ia Johansson den 21 mars 2018 13:55:25

Hej Gunnar, Tack! Vi försöker att upprätthålla Sagsjöns goda arbete, som du själv varit en del av under många år!