Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Häktes- & anstaltsbloggen


2019-02-04

Helg på anstalten

Även om man sitter i anstalt så blir det helg. Rutinerna fortsätter men det blir många lediga timmar innan det är dags för inlåsning på kvällen.

Avdelningspersonalen börjar och slutar på samma tider men arbetspassen är oftast längre eftersom det är mindre personal i tjänst under en helg. Vi låser upp klockan 07.00 och säger god natt klockan 19.00, varje dag året runt. Intagna skrivs in och friges oavsett vilken dag det är. En märkbar skillnad mellan veckodagar och helg är att det är mycket färre planerade händelser inbokade under helgdagar. De intagna är lediga på helgerna, det pågår inte några programinsatser, möten bokas inte in och allt det där andra som ständigt pågår under veckan. Därför behövs det mindre personal. Det är också viktigt för våra intagna att känna att det är helg och ledighet. Många sover längre på morgonen, nyhetsmorgon är på tv'n, någon går på permission, andra väntar på ett efterlängtat besök av närstående.

På Sagsjön har de intagna på en av avdelningarna beställt pizza med anstaltens hjälp och för egna pengar. Mycket går att lösa på en anstalt med god planering, förberedelser och en lokal pizzeria med utkörningsservice. En uppskattad variation i vardagen att kunna beställa sin favoritpizza på en lördag. Helt plötsligt kom även vintern och ett par snögubbar skapades av tre intagna utanför ingången till deras avdelning, något som man nog aldrig blir för gammal för!

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Nickie Snäll den 8 februari 2019 16:38:58

Hej Ia. Vad roligt att ni väljer att berätta om anstalten. Om vardag och helgdag, om rutiner och "ledigt." Det är så viktigt att andra förstår hur det ser ut på våra fängelser. Hur mycket bra som görs samtidigt som viktig och skyddande kontroll upprätthålles. För allas skull och säkerhet. Det är bra kriminalvården har börjat öppna upp för kommunicering. Det vinner vi alla på. Snögubbarna var jättefina och pizza och kebab så goda ut. Hoppas de smakade. Med vänliga hälsningar Nickie Snäll poet, författare, upphovsman