Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Häktes- & anstaltsbloggen


2019-07-02

Arkeologiska fynd på Sagsjön

De arkeologiska utgrävningarna på Sagsjön fortsätter. Förutom fler stolphål så har även flera rester av gamla kärl påträffats.

Inför nybyggnationen av Sagsjönanstalten så pågår flera utgrävningar på anstaltsområdet. Som bloggen tidigare har skrivit om så är anstalten byggd på en gammal bosättningsplats från yngre bronsåldern/tidig järnålder. Nu har vi haft besök av arkeologer igen som fortsätter att gräva fram gamla stolphål och rester av krukor och olika slags förvaringskärl, 2 500 år gamla. Många av fynden går att åldersbestämma ganska väl direkt. I det efterföljande arbetet skickas kolprover på analys för ännu noggrannare bedömning.

Arkeologerna behövde inte gräva särskilt djupt för att direkt hitta flera fynd. Just stolphålen syns tydligt, efter genomskärning i jorden, med en mörkare färg i mitten där stolpen suttit omringat av betydligt ljusare jordmassa. Stolparna har varit en del av staket för inhägnad av djur eller för olika slags upphängningar av redskap och kläder. De terrakottafärgade bitarna kommer från olika lerkärl, som förvarat råvaror och vatten och använts vid tillagning av mat.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.