Kriminalvården logotyp

Häktes- & anstaltsbloggen


På bildens är det två reflexhjärtan, ett gult och ett oranget.

2020-01-24

Relationer - en balansgång inom Kriminalvården


Inlägget har följande kategorier:

Den som arbetar med människor kan lätt få sin beskärda dos av gränsöverskridande beteenden. Det är onekligen ett intressant område och som lärare är det något man ibland ställs inför. Hursomhelst, inom den här verksamheten arbetar man nära med vuxna människor och det skapar rätt speciella arbetsförhållanden.

När jag började arbeta inom Kriminalvårdens vuxenutbildning var det några i bekantskapskretsen som reagerade på valet av arbetsplats.  Flera personer uttryckte oro över att jag skulle utsättas för påtryckningar och att klienter dessutom skulle förälska sig i mig. Oavsett om det var befogat, så är det här med hur vi hanterar känslor på arbetet ett ämne man gott kunde prata mer om.

Därför är jag tacksam när människor berättar om sina upplevelser. En av mina lärarkollegor fick en hel del uppskattning ifrån en studerande, och där klienten till slut föreslog att de skulle ses efter vederbörandes frigivning. Det är svårt att avgöra ögonblicket när något tippar över, eftersom man arbetar nära sina studerande och lär känna dem rätt väl. När man arbetar som lärare, speciellt i den här miljön, så måste man ju skapa en bra och trygg relation och hitta rätt våglängd. Många av dem vi arbetar med har ju dessutom väldigt dåliga erfarenheter från sin skolgång och har misslyckats. En av framgångsfaktorerna i all undervisning är just att eleverna får förtroende för dig och det sker knappast utan att de också gillar dig. Man kan lugnt säga att det är en känslig balansgång.

Hursomhelst, kollegan bemötte inviten med följande besked: ”om du aldrig mer föreslår att vi ska ses och att du inte heller ger mig några fler komplimanger, så kommer jag inte att rapportera ditt beteende. Om du kan hålla dig till denna överenskommelse, så kan du fortsätta att studera för mig, annars får vi hitta en annan lärare till dig”. Om det finns ett ord att beskriva min kollega så skulle jag vilja använda cool. Men, den här historien tog på vederbörandes krafter och var känslomässigt tärande.

Att hantera en situation som denna och dessutom med människor med stora svårigheter är inte lätt. Jag är väldigt tacksam att över att ha arbetskamrater som berättar och jag är övertygad om att det är enormt viktigt. En som tar upp detta är den norska psykologen Per Isdal, som lyfter fram just gränsöverskridande beteende som en stor psykologisk belastning i sin bok ”Medkänslans pris”.

Slutligen, att ha fått ta del av den här berättelsen är något som har stärkt mig professionellt och ger mig redskap att hantera en liknande situation om den skulle dyka upp. Att sätta gränser är svårt, men absolut nödvändigt och den konsten går att lära sig, speciellt om vi delar med oss av våra erfarenheter. Det är nog inte så dumt att tala om de känslomässiga utmaningar vi ställs inför i vår vardag lite oftare.

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.