Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-04-24

Ett annorlunda perspektiv


Inlägget har följande kategorier:

Jag har nu varit så kallad yoga-inspiratör ett par månader på anstalten Västervik Norra och tänkte dela med mig av lite tankar och intryck om hur detta fungerat samt vad jag och klienterna får ut utav det.

Om någon hade frågat mig för ett år sedan vad jag tyckte och tänkte om yoga för klienter på anstalt så hade jag förmodligen svarat med något i stil med ”ja det är väl bra, verkar trevligt”; men jag hade definitivt inte kunnat tro att det skulle vara något för mig att hålla i. Jag arbetar som kriminalvårdare och gör det fortfarande 4 av 5 dagar i veckan, men en dag är numera alltså undanlagd till yogaaktiviteter.


Låt mig först ge en lite snabb överblick om hur ett av mina yoga-pass ser ut:
När vi kör yoga på en avdelning är vi ofta i avsides lokaler som pingisrum, vi flyttar ut inredningen och täcker för eventuella fönster och dörrar för att klienterna ska kunna praktisera yoga ostört. Under själva passen släcker vi ner och sätter på lugn musik i bakgrunden.


Förenklat kan man säga att varje pass är uppdelat i fyra delar. Avslappning – komma ner i varv och fokus på långsam andning. Uppvärmning – fortsatt fokus på andning med många övningar som fokuserar på att sträcka ut och mjuka upp stela muskler och leder. Fysiska övningar – här läggs tid på att göra något mer utmanande övningar, ofta med fokus på en eller flera specifika kroppsdelar. Avkoppling – varje pass avslutas med 10 – 15 minuter ren avkoppling där kroppen får chans att återhämta sig och huvudet kan slappna av en stund. Ett pass tar ca 70-90 minuter totalt.


Dessa pass är bra för klienterna på ett flertal sätt, bland annat:
1) Yogan ger bra verktyg för att hantera stress, oro och ilska.
2) Många klienter har problem med stela muskler och leder och yogan motarbetar detta.
3) En klients vardag är mycket inrutad och yogan kan vara en skön variation på veckans rutiner.
4) Erbjuder gemenskap med de andra deltagarna då man måste kunna visa respekt för varandra och man lär sig något nytt tillsammans.

Jag själv har endast upplevt yogapassen som mycket trevliga. Yogan är en helt valfri aktivitet så det finns ingen press på att prestera eller visa sig duktig. Man får ingen guldstjärna för att man kan utföra övningar på bästa sätt så vad man får ut utav det är individuellt. Om man upplever att man inte gillar eller inte får ut något av yogan så går det alltid att hoppa av, vilket gör att de som är med oftast är väldigt motiverade att göra detta för sig själva. Allt detta leder till en oftast trevlig och avslappnad stämning för alla parter, och för mig är det ett roligt inslag i varje arbetsvecka.

Jag skulle vilja påstå att den svåraste biten med yoga inte är själva utförandet utan att motarbeta både klienter och medarbetares uppfattning om yoga. Yogan ses ofta som något omanligt eller ”flummigt”. Kommentarer som ”jaha ska ni ligga och andas i en timme nu” eller ”ska DU hålla i yogan?” med hänvisning till att jag är man är inte ovanliga kommentarer, och detta som sagt både från intagna och medarbetare. Det kan ses som oskyldigt men det kan vara en bidragande faktor till att vissa intagna drar sig för att testa något som de skulle ha stor nytta utav. Ironiskt nog är det oftast starkare klienter som inte bryr sig om vad andra tycker och tänker som är villiga att testa på och vara med, och den absoluta majoriteten av de som testar blir kvar och verkar uppskatta yogan som ett positivt inslag i deras verkställighet. Jag skulle därför uppmuntra oss som jobbar på kriminalvården, även om man inte har något med yogan att göra, att åtminstone ge aktiviteten en chans och inte tala illa om något som man kanske inte egentligen har så mycket kunskap om. Till er som läser detta och går i tankar på att arbeta med yoga så vill jag rekommendera det starkt. Det finns mycket hjälp, material och utbildning att få och det har endast varit positivt för mig i mitt arbete.

/Daniel  yogainspiratör och kriminalvårdare