Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-02-10

Finns det hjärterum så..


Inlägget har följande kategorier:

Ny grupp, nya deltagare och nya förutsättningar. I dag var det nystart för den här gruppen våren 2017 de har oftast varit många deltagare och golvet fylls varje vecka med yogamattor, att ha den här gruppen i slutet på arbetsvecka gör att motivationen räcker till fredag eftermiddag.

Yogan har haft lite uppehåll och varit inställd så nu tog glatt nya deltagare plats på mattorna tillsammans med yogisar som varit med varje vecka i över ett år. De som varit med länge och har ett intresse av att yoga på sitt bostadsrum får möjlighet vid skötsamhet att låna en egen yogamatta som de tar med.

Varje avdelning/hus har sin yogagrupp på grund av säkerhetsbestämmelser så urvalet på antalet deltagare varierar mellan en person som bor avskilt till ett hus med 35 sängplatser.

I går var tre av fyra klienter på en liten avdelning med på yoga och i dag deltog 9 av 18 men deltagareantalet varierar i grupperna, deltagare börjar, slutar, åker hem och en del tröttnar eller tycker inte att yoga är något. Jag försöker att inte tänka kvantitet utan mer kvalité för den som deltar. Ibland är det tröttsamt att inte ha en stabil grupp som kan utvecklas tillsammans då man ofta får gå igenom lite grunder och information som jag tycker är viktigt att förmedla inför en yogastund och framför allt skapa förhållningsregler för allas trivsel. Att leda yoga i fängelsemiljö med intagna kan skilja sig ganska mycket från att undervisa och hålla yogaklasser på utsidan med deltagare som har sin frihet. Betalar du själv för att gå på yoga har du motivation och engagerar dig, krimyoga-deltagarna är ju med människor som inte alltid mår bra varken fysiskt eller psykiskt och en del har ganska kort uthållighet när det blir lite jobbigt, är rastlösa och en del är mer intresserade av vad kompisen gör än att delta själv. Jag har fått frågan om när vi har rökpaus i yogapasset? Får man ta med sig mat o äta för jag tränar så mycket? Jag vill bara kolla vad alla gör? kan jag komma in på avslappningen för jag ska träna först? 

Jag har lärt mig under åren att göra klart för deltagarna vad som gäller om man ska vara med och det behövs för att verksamheten ska fungera. När jag var ny var jag mycket snällare, jag hade mindre erfarenhet och hade svårare att säga ifrån och mina yogagrupper var inte alls lika roliga när jag ser på det i efterhand. Några exempel på vad jag kan säga till nya förutom att prata yogans fördelar och hur andningen påverkar oss är:

  • Var och en fokuserar på det som händer på sin egen matta.
  • Det får vara lite jobbigt men vi tränar också på uthållighet och tålamod.
  • Kan man inte gör en övning, hitta eller fråga efter en alternativ position för vi stannar inte upp o tittar på varandra istället för att vara med.
  • Att anmäla sig till yogaverksamheten innebär att man är med varje gång och inte väljer att sova middag istället eller gå till gymmet när man känner för det för då mister man sin plats.

Nu kanske du tänker att är Maria på dåligt humör i dag, och det är jag inte men det är lätt att skiva om hur roligt det är att vara inspiratör och det är det men ibland får man tala om för deltagare att de får lämna lokalen för de stör och förstör för de andra, man får ibland vänligen men bestämt tala om för klienter utanför yogalokalen att de ska vara tysta men oftast har jag mina hjälpsamma kollegor som håller ordning och reda utanför så vi inte blir störda

Tjusningen men jobbet är att ingen dag, yogagrupp eller deltagare är den andra lik men det bästa är när man få den lite pratiga och rastlösa nya deltagare att vara med, klara att ligga still i avslappningen och efteråt säga lite häpen själv att - Det här men yoga är bra för mig och jag känner mig lugn och inte arg.

Pratade med en kollega på telefon och hon sa – Maria ett öppet sinne och mycket tålamod det måste vi ha gott om i detta yrke.

Ofta ler man vid dagen slut och har tänkt så många gånger att man skulle skriva en bok om det man upplever när man arbetar med människor, bra är att jag nu kan jag skriva av mig i denna blogg.

/Namaste Maria