Krimyogabloggen


2017-02-23

Vem, var, hur?


Inlägget har följande kategorier:

Min inspiratörskollega Daniel håller två yogapass i veckan på anstalten i Västervik, han hade ingen större erfarenhet av yoga när vi en dag började prata om vad jag gjorde i mitt arbete som yogainspiratör.

Jag kände direkt att den här killen vill jag ha som kollega och frågade rakt ut om jag fick föreslå honom som kandidat till min chef för den kommande yogainspiratörsutbildningen i november. Daniels svar blev:

- Jag har inte funderat på att hålla yogagrupper (tystnad i några sekunder), men varför inte, jag kan pröva. Så var bollen i rullning för att anstalten skulle få en av två nya yogainspiratörer.

Vem?

Det finns många olika länder i världen där man nu har yoga och meditation för intagna. Vanligt är att olika icke vinstdrivande organisationer från utsidan som drivs av eldsjälar leder yogan i fängelset.

Skillnaden på hur yogan drivs inom svensk kriminalvård är att vi utbildar anställda kollegor internt och på så sätt tillsätter vi yogakunskap till de som redan arbetar i systemet, tillskillnad från andra länder som tillsätter kunskap om systemet till yogautbildade.

För att utbildas till yogainspiratör ska du vara fastanställd och ha ett intresse av att förmedla yogans verktyg, många känner nog igen sig när jag säger att man får vara lite envis och ihärdig för att få puzzlet med ordinarie arbetsuppgifter och att vara yogainspiratör att gå ihop.

Var?

Från Haparanda i norr till Trelleborg i söder kan våra häkten och anstalter använda sig av krimyoga. Finns det inga inspiratörer på plats går det att beställa material som klienterna själva kan yoga till eller om det finns en tv kan man visa yoga på dvd.

 

Min andra nya kollega Marita arbetar för tillfället mest med en viktig del med att vara yogainspiratör, att motivarande klienter som inte kan delta i gruppverksamhet så de själva kan utöva olika övningar som de mår bra av. Exempelvis att en klient som har svårt att sova får hjälp med andning och avslappningsövningar eller att erbjuda en cd med avslappnande musik.

Hur?

Vilka anstalter och häkten som har yoga, hur ofta och hur många inspiratörer som finns är i dag upp till varje verksamhetsområde. Så det varierar lite hur det ser ut.

Ledningen på respektive verksamhetsområde bestämmer hur verksamheten ser ut och också vem och hur många yogainspiratörer man har. Så är man intresserad rekommenderar jag att man säger det till sin chef. Att man sår ett frö hur yogaverksamheten kan utvecklas just på din arbetsplats.

Jag har det senaste året sett en ökning på att man erbjuder yoga på häkten runt om i landet, yogan har enligt mig blivit en viktig aktivitet i att erbjuda ”isoleringsbrytande åtgärder”. Jag ser yogan som en värdefull aktivitet att både bryta isoleringen för de som sitter häktade samtidigt som deltagaren får med sig redskap att själv på verka sin hälsa, sömn och exempelvis stress under sin tid på häktet och i framtiden. På anstalterna har yogan lite olika roller några exempel är att det kan vara en fritidsaktivitet på helger och kvällar. Att delta i yoga kan ingå i ett program som en obligatorisk aktivitet. Hos mig erbjuder vi yoga ibland som ett alternativ istället för att gå till verkstaden och även som en aktivitet som fyller upp klienterna schema då inte arbetstillfällen alltid räcker till och vi har arbetsplikt under dagtid.

Nu säger jag tack och hej då för denna gång, ett gäng yogaintresserade intagna väntar på veckans yogapass

/Maria 

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.