Krimyogabloggen


2017-01-05

Kliniskt bevisat?


Inlägget har följande kategorier:

Det är alltid bra att ha en forskningsrapport i bakfickan om man möter någon som tycker att yoga inte ska prioriteras på insidan.

Du har väl inte missat att vår forskningsstudie ”Yoga på anstalt - En randomiserad kontrollerad studie" som presenterades i höstas?

Min före detta kollega Eva sa hösten 2014:

- Maria, det här är den dyraste och viktigaste utvärderingen av dig och dina inspiratörskollegors jobb. Kände ingen press alls (jo kände massor) tänk om studien inte skulle visa de vi som leder yoga ser, hör och upplever, tänk om forskningen inte visar på någon effekt av yoga på frihetsberövade, vad skulle då hända med krimyogan?

Efter drygt ett års forskning, massor och massor av yogapass, förmätningar, eftermätningar både i pappers och dataform, var det i sommars dags för forskningsledarna att sammanställa vårt insamlade material. Ett års forskningsarbete resulterade i det jag dagligen ser och som jag de senaste 7 åren känt i hjärtat, att yogan är bra för våra klinter. Forskningsledarna presenterade studien som: ”Världens största forsknings studie inom fängelsemiljö”. 

Det sammanfattade resultatet efter 10 veckor med yoga en gång i veckan i stora drag:

  • Klienterna var mindre stressade
  • De sov bättre (positivt för välmående)
  • Deltagarna hade ett ökat fysiskt o psykiskt välbefinnande
  • De som deltog i yoga var mindre aggressiva
  • De intagna rapporterade mindre självskade beteende och antisociala beteenden
  • Och de presterade bättre på impulskontroll-test och fick förlängd impulskontroll

Nu när vi går in i 2017 tar jag med mig rapporten och hoppas att krimyogan kommer att växa så det knakar ute i landet för nu är det kliniskt bevisat att yoga fungerar på kriminella och frihetsberövade.

Du hittar rapporten via länken: http://www.kriminalvarden.se/om-kriminalvarden/publikationer/forskningsrapporter/yoga-pa-anstalt/

/Namaste Maria

Yogainspiratör och Kriminalvårdare