Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2016-12-22

Stolt yogainspiratör


Inlägget har följande kategorier:

Att jag skulle besöka ett fängelse eller arbeta i ett fanns inte i mina planer när jag 2009 gjorde mitt sista år på min 3-åriga högskoleutbildning till hälsovetare med inriktning på pedagogik och folkhälsovetenskap.

Att jag 8 åtta år senare och 46 år gammal skulle vara yogalärare på ett fängelse kändes nog ännu mer avlägset. Men nu är jag här på Västerviksanstalten, iklädd mjukisbyxa, svart luvtröja och som accessoar till min ”uniform” bär jag säkerhetslarm.

Min väg in i Kriminalvården var genom ett erbjudande om att skapa och genomföra ett projekt med hälsoinriktning för att öka sysselsättningen på anstalten, ”hälsokursen” som min verksamhet kallades gick ut på att praktiskt och teoretiskt undervisa en grupp deltagare i fyra veckor med inriktning kring hälsa i ett vidare begrepp än bara kost och träning. I denna kurs ingick yoga och för att underlätta planeringen bestämde jag mig för att ge mig på utmaningen att bli yogainspiratör via Kriminalvårdens egen internutbildning. Ett intresse och längtan efter att utvecklas infann sig och jag tog steget att utbilda mig utanför statens regi till yogalärare. Och därifrån har yogan blivit en del av hela mitt liv både privat och på arbetet.

Mina arbetsuppgifter är nu som samordnare och utbildare inom Kriminalvårdens egna nationella yogaverksamhet och som lokal yogalärare för klienter på anstalten i Västervik. Jag ångrar inte en sekund att jag antog utmaningen att bli yogainspiratör och satsade på yogalärarutbildningen. Jag känner att anstalten Västervik hittade mig och jag hittade rätt då ingen dag är den andra lik och jag stortrivs med mitt jobb i dag.

I denna blogg ska jag tillsammans med mina inspiratörskollegor försöka ge dig en insikt i vårt arbete med yoga bakom låsta dörrar och skapa en inblick i vår dagliga verksamhet och jag hopas du kommer att pröva de övningar som vi kommer att dela med oss av från vår krimyoga verktygslåda.

Yogan är för mig, är ett otroligt redskap för att skapa en bättre hälsa och förebygga både fysisk och psykisk ohälsa. Yoga hjälper också att skapa ett inre fokus och lugn som kan vara svårt att hitta när livet rusar på i full fart och tar andra vägar än man planerat. När du utövar yoga ges du möjlighet att för en stund koppla bort vardagens krav och fokus läggs på att vara i nuet och yogan hjälper oss att känna glädje.

För mig stämmer William Arthur Wards citat om att ”Happiness is an inside job” 

Namaste Maria

 

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.