Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-01-13

Yogastudio på hjul


Inlägget har följande kategorier:

Har man inget yogarum får man skapa ett, då drömmar och verklighet inte alltid går ihop. Detta är mitt tjänstefordon. Den har en låda som rymmer yogamattor och ögonkuddar.

Den har också en handgjord hylla för medialjud för att under yogapasset öka mysfaktorn och reducera ljud från omkringliggande lokaler. Handtagen är utrustade med utrymme för att hänga tygpåsar med batteriljus, diverse papper och yogamaterial som deltagarna kan få och en lite större påse i svart mönster för yogablock. Som extra utrustning har jag även en ryggsäck för resterande yogablock. Min yogavagn är specialtillverkad av mina kollegor som tyckte jag hade för mycket att dra omkring på!

Jag har inget fast yogarum här på Västerviksanstalten utan transporterar mig runt anstalten som består av 7 olika byggnader. Man lär sig att göra det bästa av det man har. Jag fortsätter att drömma om ett alldeles eget yogarum istället för att varje gång möblera om pingisrummet på våningen där yogan ska hållas. Bara att göra det bästa av det som är och det viktigaste är ju att få möjlighet att sprida yogan till de som vill delta.

I går frågade jag en deltagare varför han valde att komma på yoga och han svarade: 

– Jag vill lära mig att vara mer i nuet, man far omkring i sina tankar hela tiden här inne och då får jag ångest, yoga hjälper mig att slippa ångesten och stressen och jag mår bra av den. Sen tycker jag det är skönt att få vara i en grupp där man vet att de andra är med för samma sak och man behöver inte hålla masken som på våningen. Man mår bättre efter yogan, det känns tryggt i gruppen.

Jag brukar säga till klinterna ”det är inte hur man har det utan vad man gör av det som är det viktiga”, när vi pratar om vardagen på anstalten. Jag brukar berätta vad man kan göra med sin tid här och hur man själv kan påverka sitt mående.

När jag ibland känner jag mig som en packåsna när jag släpar runt på min yogastudio på hjul, upp och ner för trappor motiverar jag mig med ”Det är inte hur man har det utan vad man gör av det som är det”.

/Namasté Maria

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.