Krimyogabloggen


2017-06-02

Teori och praktik


Inlägget har följande kategorier:

Utbildning tar på krafterna. 29 nya yogainspiratörer vilar i savasana (avslappning) innan hemfärd där nya utmaningar väntar.

Våra tre dagar tillsammans har haft fullt schema där vi både teoretiskt och praktiskt har tränat yoga, avslappning, fokus/meditation och att andas. Nu väntar nya utmaningar hemma med att träna själva och att börja leda yogagrupper med intagna och häktade.

Det känns som jag varit tre dagar i en bubbla, fokus på utbildningen och yogainspiratörerna från tidig morgon till sen kväll men nu kan jag andas ut för jag har gjort mitt jobb. Jag och min kollega Leif har gett yogainspiratörerna en grund att stå på i form av att de fått göra massor av yoga, tränat teknik i de olika positionerna, de har fått uppleva olika typer av avslappning och andningsövningar och en viktig del, de har nätverkat, fått stöd, tips och motivation av sina kurskollegor som kommer från olika delar av landet.

Denna utbildning var först inte planerad att genomföras i vår men då efterfrågan och behovet av att nya yogainspiratörer var stort la vi i en extra växel och med hjälp av ett gäng otroliga medarbetare. Med hjälp av tryckeriet, komunikation, administrativa sektionen och Leif som är yogalärare och varit yogainspiratör på Kolmåden lyckades vi få ihop alla planer som krävs föra att genomföra en utbildning.

Jag tänkte att om vi blir 15 delatagare är jag nöjd, men anmälningarna trillade in och till slut var gruppen uppe i 29 anmälda deltagare. När vi presenterade oss för varandra märkte vi att vi hade olika erfarenheter i gruppen, några var vana vid yoga och utövade teknikerna regelbundet, för några var det första gången de överhuvudtaget skulle pröva ett yogapass och visste inte alls vad de skulle tycka och några hade varit med yogainspiratörer hemma på sitt verksamhetsställe.

När vi skildes åt tredje kursdagen kännde jag att målet med kursen var uppnådd, alla var inspirereade och motiverade att starta sin yogaverksamhet när de kom hem. Det är extra roligt när deltagarna hittar yogaverktygen och inser hur mycket det kan hjälpa dem själva. När man upplever de positiva fördelarna med yoga så kan man förmedla dessa vidare. Leif min kursledarkollega har sagt många gånger under kursen ”yoga ska göras”, det viktiga är inte att ni kan namnen på muskler och annan teori. Det viktiga är att ni gör yoga, helst för de som inte prövat förut. Att leda yoga är något man lär sig, man växer in i kostymen. Jag hade inte så mycket erfarenhet av att leda grupper när jag blev yogainspiratör men man växer med jobbet och framför allt med erfarenheten man får.

Några ljuspunkter från utbildningen är att en av deltagarna som haft ständig ryggvärk i 15 år, efter ett yogapass som vi gjorde med väggen som stöd sov sin första smärfria natt på alla dessa år. En kollega kom tillbaka från en annan utbildning och blev kallad till chefen föra att få veta att en ny utbildning stod på schemat för hans del. Han hade redan siktet inne på larmchef eller annat säkerhetsansvar men han fick vet att han var anmäld på yogainspiratörsutbildning och det fanns inte i hans vildaste fantasi att det skulle vara något för honom, men efter första dagen sa han ”Det man inte vet att man behöver, det är det bästa för en”. Han prövade yoga för första gången och redan samma kväll han kom hem hade han planerat att börja träna på sin bror som har ryggproblem.

Det finns fler berättelser om hur deltagarna hamnade på denna kurs som jag ler åt och kommer att komma ihåg. Jag är glad att alla 29 deltagarna valde att gå denna kurs och att de nu har fått egna verktyg för att må bra och kan sprida krimyogan till klienter och kollegor så de också kan påverka sin fysiska och psykiska hälsa positivt.

Jag tackar deltagarna och Leif för tre intensiva, lärorika och framförallt roliga dagar tillsamans /Maria